Pinduoduo mengumumkan hasil suku ketiga, menunjukkan pertumbuhan yang mampan kerana perbelanjaan beralih dari pemasaran ke R&D

Setelah memperoleh lebih daripada 800 juta pelanggan dalam masa yang singkat, Pinduoduo nampaknya sedang menempuh jalan pertumbuhan yang mampan.

Permulaan e-dagang melaporkan pendapatan 21.5 bilion yuan ($3.3 bilion) untuk tiga bulan yang berakhir pada bulan September, menjadikan suku kedua berturut-turut menguntungkan. Dalam 12 bulan terakhir, jumlah pelanggan yang membuat pesanan di platformnya meningkat kepada 867.3 juta, sementara China mempunyai anggaran 1.1 bilion pengguna Internet mudah alih.

Perlu diperhatikan bahawa perbelanjaan penjualan dan pemasaran pada suku ketiga turun kepada 10.1 bilion yuan untuk suku ketiga berturut-turut. Perbelanjaan R&D meningkat ke tahap tertinggi sejak IPO 2018, meningkat 34% menjadi 2.4 bilion yuan.

“Kami lebih fokus pada pelaburan R&D daripada fokus pada penjualan dan pemasaran dalam lima tahun pertama yang lalu,” kata Chen Lei, ketua dan CEO Pinduoduo, setelah syarikat itu mengeluarkan hasil suku ketiga.

Chen, seorang saintis komputer terlatih, telah memberikan penekanan yang lebih besar pada penyelidikan dan pengembangan sejak dia mengambil alih jawatan CEO pada bulan Julai tahun lalu dan ketua pada bulan Mac. Menurut laporan tahunan terbaru Pinduoduo, kira-kira 60% pekerjanya mengambil bahagian dalam penyelidikan dan pembangunan.

“Memandangkan latihan dan latar belakang kami dalam bidang kejuruteraan, penekanan yang semakin meningkat pada R&D memanfaatkan pengurusan kami,” kata Chen. “Kami ingin menggunakan kekuatan teknologi kami untuk memperdalam usaha kemasukan digital kami dalam pertanian”.

Ditubuhkan pada tahun 2015, Pinduoduo menjadikan pertanian sebagai sektor utama dalam strategi korporatnya dan percaya bahawa memasukkan lebih banyak sektor pertanian ke dalam ekonomi digital dapat meningkatkan produktiviti dan kecekapan. Syarikat itu menjual lebih daripada $40 bilion hasil tahun lalu.

Dalam bidang pertanian, Pinduoduo melabur dalam meningkatkan akses kepada penanam dan pengguna, menyelesaikan masalah logistik yang tidak cekap dengan mewujudkan sistem pengedaran yang lebih responsif, dan mendorong bakat saintifik untuk mengembangkan kaedah penanaman yang menjimatkan dan menghasilkan tinggi.

Lihat juga:Pinduoduo melancarkan subsidi produk Apple, harga iPhone 13 turun hingga 500 yuan

Pada bulan Ogos, syarikat itu mengumumkan “10 bilion inisiatif pertanian” untuk menangani keperluan utama sektor pertanian China. Inisiatif itu, yang akan dibiayai oleh keuntungan syarikat, diluluskan oleh pemegang saham pada bulan September. Keuntungan suku ketiga juga akan diagihkan kepada inisiatif ini.