Pinduoduo menghubungkan platform e-dagang rentas sempadan Temu dalam talian

Laman web e-dagang baru dan aplikasi mudah alih dengan alamat berdaftar yang sama dengan Pinduoduo dilancarkan pada 1 September, beberapa minggu setelah spekulasi bahawa syarikat teknologi China yang berfokus pada pertanian akan melancarkan perkhidmatan rentas sempadan.

Laman web dan aplikasi yang dinamakan Temu itu menawarkan produk dalam beberapa kategori termasuk perhiasan dan aksesori, pakaian wanita, fesyen kanak-kanak, rumah dan taman, bekalan haiwan peliharaan, kecantikan dan kesihatan, kasut dan beg serta sukan dan luar.

(Kredit gambar: Temu)

Menurut laman web itu, pembeli akan mendapat potongan 20 peratus untuk pesanan pertama dan pulangan percuma selama 90 hari selepas pembelian. Temu juga menawarkan penghantaran percuma untuk pembelian lebih dari $49, dengan anggaran masa penghantaran sekitar dua minggu.

Maklumat pendaftaran Temu adalah sama dengan alamat pendaftaran PinduoduoLaporan Tempatan17 Ogos,LewatMenurut laporan itu, Pinduoduo sedang bersiap untuk melancarkan aplikasi e-dagang rentas sempadan, yang pada awalnya akan dirilis untuk pasar AS pada pertengahan September. Rangkaian produk untuk perkhidmatan rentas sempadan baru akan menampilkan barang bernilai untuk wang. Slogan korporat Pinduoduo adalah “Lebih menjimatkan dan lebih menarik”, jadi ia terkenal.

Lihat di laman web Temu untuk pelbagai produk, termasuk sepasang anting-anting gula-gula labu Halloween dengan harga $0.57, gaun V-neck bunga dengan harga $6 dan kasut lari renda dengan harga $10.34.

Pinduoduo akan bertanggungjawab untuk masalah yang tidak berkualiti dalam proses purna jualTetapi peniaga dengan masalah kualiti akan dikenakan denda lima kali ganda, menurut laporan tempatan. Menurut laporan itu, Temu masih dalam peringkat mengemaskini senarai produknya dan ramai penjual menunggu permohonan mereka disemak semula.

Menurut laporan, pengembangan Pinduoduo di Amerika Syarikat mengikuti langkah syarikat e-dagang China yang lain untuk mengantarabangsakan perniagaan mereka. Kumpulan Lazada Alibaba, yang berpusat di Asia Tenggara, sedang bersiap untuk memasuki Eropah, menurut Bloomberg. JD Logistics akan melancarkan gudang tiga dimensi automatik pertama di Amerika Syarikat. Syarikat fesyen cepat China Shein baru-baru ini mengatasi Amazon sebagai aplikasi membeli-belah yang paling banyak dimuat turun di Amerika Syarikat, menurut analisis Sensor Tower.

Pada 29 Ogos, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Pinduoduo Chen Lei mengatakan bahawa syarikat itu sedang mempertimbangkan pengembangan luar negara, tetapi tidak mengesahkan bahawa Amerika Syarikat adalah pasaran destinasi.

Lihat juga:Pinduoduo menggunakan e-dagang untuk mengubah ekonomi pertanian pekebun kecil

“Perniagaan di luar negara adalah salah satu peluang yang kami lihat… Kami melihat hasil yang baik dari banyak rakan sebaya dalam industri ini, jadi kami fikir ini adalah arah yang patut dicuba,” kata Chen dalam panggilan persidangan berikutan laporan pendapatan suku kedua syarikat.

Dia juga mengatakan bahawa Pinduoduo “tidak hanya akan mengulangi apa yang telah dilakukan oleh orang lain”, tetapi akan” bermula dari keperluan pengguna dan berusaha untuk mencipta nilai unik kita sendiri. “

Chen menambah bahawa dia mengharapkan cabaran dan “percubaan dan eksperimen berterusan” dalam proses itu, tetapi pengalaman yang diperoleh “sangat berharga” bagi syarikat dan pasukan mudanya.