Pinduoduo mengatakan bahawa perlambatan pertumbuhan pengguna tidak dapat dielakkan, dan kemasukan platform video pendek menunjukkan daya hidup pasaran

Pinduoduo, e-commerce baru yang muncul dengan kecepatan meteor untuk mencabar dominasi pasaran, mungkin mulai merasakan kesan graviti.

Dalam pengumuman keputusan suku tahunan Pinduoduo yang berakhir pada bulan Jun, syarikat melaporkan bahawa pembeli aktif tahunan meningkat kepada 850 juta, menandakan jumlah pengguna baru terkecil sejak 2019.

Alibaba telah mengumpulkan lebih dari 900MN pengguna dan menuju ke arah satu bilion pengguna. JD.com menambah 32 juta pengguna baru pada suku kedua, rekod tertinggi.

Selain persaingan dari Alibaba dan JD.com, Pinduoduo juga berada di bawah tekanan dari peningkatan populariti platform video pendek seperti Douyin dan Kuaishou. Alibaba dan JD.com kedua-duanya mencatatkan keputusan suku tahunan yang luar biasa ketika mereka berkembang ke bandar-bandar kecil untuk memenangkan pengguna yang sensitif terhadap harga.

Chen Lei, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif Pinduoduo, mengatakan dalam panggilan persidangan hasil suku tahunan: “Memandangkan pangkalan pengguna video pendek yang besar, frekuensi penggunaan yang tinggi dan masa yang dihabiskan oleh pengguna, peningkatan e-dagang video pendek tidak mengejutkan. Dalam banyak cara, mereka melakukan yang lebih baik daripada kita.” “Kami melihat semakin banyak platform memasuki e-commerce, jadi persaingan semakin meningkat dan akan terus meningkat, bukan hanya untuk pemain video pendek seperti Douyin atau Kuaishou.”

Chen menyebut bahawa pemain video pendek seperti Douyin atau Kuaishou memberikan pengguna “pengalaman membeli-belah yang sangat berbeza.” Memandangkan keperluan pengguna adalah “multi-dimensi dan berkembang”, Pinduoduo” sentiasa mengkaji sama ada model perniagaannya masih merupakan model yang paling inovatif yang memenuhi keperluan pengguna. “

“Pasaran China sangat dinamik,” tambah Chen. “Bolehkah kita mengekalkan kadar pertumbuhan semasa secara berkesinambungan untuk jangka panjang? Tentu saja tidak, dan kita tidak mempunyai khayalan seperti itu. Bolehkah kita selalu menghalang orang lain daripada melampaui kita? Itu juga mustahil. Tetapi kita akan berusaha untuk terus meningkatkan platform kita Keupayaan untuk melayani pengguna dan terus memberikan kembali kepada masyarakat.”

Di samping itu, agensi pengawasan anti-monopoli China, Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar, bulan ini mengeluarkan draf peraturan yang melarang menyekat lalu lintas dari pesaing dan laman web luaran.

Tencent dan Alibaba, dua syarikat platform Internet terbesar di China, dilaporkan mempertimbangkan untuk membuka perkhidmatan antara satu sama lain. Sebelumnya, aplikasi sosial Tencent WeChat biasanya tidak membenarkan pautan ke platform Alibaba, atau sebaliknya.

Lihat juga:Pinduoduo mendahului dengan 824 juta pengguna, bersumpah untuk menggunakan skala selamanya

Sebilangan besar kejayaan awal Pinduoduo berasal dari kenyataan bahawa tawarannya dapat dikongsi di antara rakan-rakan melalui WeChat, platform media sosial yang disokong oleh Tencent.