Pinduoduo jauh di depan dengan 824 juta pengguna dan berjanji akan menggunakan skala untuk penggunaan yang baik

Pinduoduo, platform e-dagang dan runcit China, melaporkan hasil suku pertama yang melebihi jangkaan, dengan pembeli aktif sepanjang tahun meningkat 31% dari tahun ke tahun kepada 823.8 juta.

Dalam tiga bulan hingga Mac, jumlah pendapatan, tidak termasuk pendapatan dari penjualan barang dagangan, meningkat 239 peratus menjadi 22.2 bilion yuan ($3.4 bilion), kata syarikat itu dalam satu kenyataan. Penganalisis rata-rata menjangkakan pendapatan 20.2 bilion yuan, menurut Reuters. Pengguna aktif bulanan (MAU) meningkat 49 peratus dari tahun ke tahun kepada 724.6 juta, sebahagiannya disebabkan oleh pelaburan besar di Duoduo Grocery, perniagaan penghantaran produk segar pada hari berikutnya yang dilancarkan pada bulan Ogos 2020.

Chen Lei, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif Pinduoduo, berkata: “Komitmen kami untuk melayani pengguna kami telah membantu kami mencapai suku yang kuat. Kami terus membina kepercayaan dan perkongsian hati dengan pengguna kami, yang terbukti dalam pertumbuhan aktiviti pengguna yang berterusan di platform kami.” Chen berjaya sebagai ketua pada bulan Mac setelah pengasas Colin Wong mengundurkan diri.

Walaupun mengumpulkan 823.8 juta pelanggan aktif yang belum pernah terjadi sebelumnya, Chen mengatakan bahawa platform yang semakin meningkat telah memberi syarikat kemampuan yang lebih besar-dan tanggungjawab yang lebih besar-untuk mendorong perubahan dan memberi manfaat kepada masyarakat.

Chen menekankan bahawa pertanian adalah salah satu bidang di mana syarikat mengintegrasikan sumber untuk peningkatan. Akses langsung kepada ratusan juta pengguna dan lebih daripada 8.6 juta peniaga memberi Pinduoduo “kelebihan unik untuk menyatukan bakat teratas dari seluruh dunia untuk mengembangkan penyelesaian praktikal untuk masalah sebenar yang dihadapi pengguna kami setiap hari,” katanya, sambil menambah bahawa syarikat itu bertujuan untuk menjadi platform pertanian dan runcit terbesar di dunia.

Lihat juga:Jumlah peniaga aktif Pinduoduo meningkat 69% kepada 8.6 juta

Syarikat itu mengumumkan kerjasama penyelidikan dengan institusi sains, teknologi dan penyelidikan Singapura untuk menjalankan kajian mengenai kesan kesihatan menggantikan protein haiwan dengan protein tumbuhan baru, dan tahun lalu mengumumkan projek untuk mengembangkan kaedah mudah alih yang murah untuk mengesan sisa racun perosak.

Chen juga menekankan bahawa logistik adalah kawasan di mana Pinduoduo dapat menggunakan skala ekonominya untuk mendorong perubahan positif dan mengurangkan kehilangan makanan, pembaziran tenaga dan pelepasan karbon. Dia menyatakan bahawa di China, bungkusan kebanyakannya menjangkau pengguna melalui jalan memutar, dan dia mengatakan syarikat itu sedang mengusahakan perancangan jalan dari titik ke titik dan logistik rantai sejuk untuk mengoptimumkan penghantaran.

Pinduoduo mempunyai beberapa kelebihan dalam hal ini. Kami mempunyai banyak pakej, menyumbang lebih dari satu pertiga dari pakej harian negara tahun lalu, dan kami mempunyai kepakaran dalam reka bentuk sistem yang kompleks,” kata Chen. “Ketika kita terus berkembang, saya percaya kita dapat memanfaatkan skala kita dan memberi manfaat kepada kita selamanya”.

Ditubuhkan pada tahun 2015, Pinduoduo bermula dengan mempromosikan pembelian kumpulan, yang bertujuan untuk menawarkan harga yang lebih rendah kepada kumpulan pembeli dalam talian yang mengajak rakan dan keluarga untuk membeli barang yang sama. Ia kemudian menawarkan pembelian kumpulan komuniti, di mana sekumpulan penduduk di perkarangan pangsapuri yang sama mendapat potongan harga melalui pembelian kumpulan. Cara membeli-belah ini baru-baru ini melonjak di kalangan netizens Cina.

Selepas itu, Pinduoduo memimpin pengembangan e-dagang sosial, menggabungkan membeli-belah dengan media sosial, dan menarik pelanggan untuk mengambil bahagian dalam transaksi di platform melalui hubungan rakan dan keluarga di WeChat.