PICO jenama VR ByteDance mengumumkan peningkatan

Dengan perkembangan pesat keseluruhan industri VR,PICO, jenama VR yang diperoleh oleh ByteDance, secara rasmi mengumumkan peningkatan jenamanya pada 5 September.

PICO, yang pertama kali ditubuhkan pada tahun 2015, didedikasikan untuk mengembangkan produk VR yang lebih baik untuk pengguna. Pada bulan September 2021, PICO secara resmi dimasukkan ke dalam ByteDance, setelah itu ByteDance menubuhkan lini perniagaan XR. Di samping itu, jenama ini telah berturut-turut menubuhkan pejabat di Eropah, Jepun, Korea Selatan dan wilayah lain untuk berkembang ke pasaran antarabangsa.

Hingga kini, produk VR Pico tidak hanya dipuji secara meluas dalam hiburan interaktif (termasuk filem), sukan dan riadah, tetapi juga digunakan secara meluas dalam senario perniagaan seperti pendidikan, latihan, dan rawatan perubatan.

Inti jenama baru PICO adalah untuk mencipta pengalaman yang lebih baik untuk pengguna di seluruh dunia. Syarikat ini secara aktif membolehkan pemaju dan pencipta menyertai barisan membina ekosistem kandungan dalam pelbagai cara. Pada bulan Jun tahun ini, syarikat itu menjalin kerjasama kandungan hak cipta dengan enam syarikat filem Hollywood utama. Di samping itu, “Program Insentif Pencipta VR” juga dilancarkan untuk membantu inkubasi kandungan berkualiti tinggi dan pertumbuhan pencipta melalui pelaburan modal dan peralatan perkakasan.

Semasa memperluas ekologi kandungan, PICO bergantung pada sumber teknikal ByteDance yang luas untuk meningkatkan konfigurasi perkakasan, kesan audio-visual dan pengalaman interaktif maya dari pelbagai produknya.

Lihat juga:Pembangun sistem VR ByteDance Pico memperoleh paten penjejakan mata VR

Selain memperbaharui visi dan misi jenama, PICO juga melancarkan logo baru. Logo sebelumnya menekankan kelengkungan dan ketebalan garis, sementara semua huruf dipermodalkan dalam bahasa Inggeris. Logo baru lebih dinamik, lebih sukar, lebih teknologi dan futuristik.

(Kredit gambar: PICO)

Pada masa yang sama, PICO juga bersama-sama menyesuaikan fon baru bernama PICO Sans dengan FounderType, pemaju profesional fon Cina. Ini akan menjadi fon pertama yang direka khusus untuk aplikasi sistem VR. Fon menggabungkan gaya penulisan tradisional, memberikan penampilan moden dan elegan. PICO Sans juga merupakan fon tersuai pertama dengan ketebalan dan lebar berubah-ubah dua dimensi untuk pengalaman membaca yang lebih selesa dan jelas apabila digunakan pada peranti VR, skrin HD dan cetakan. Di samping itu, fon menyokong pelbagai bahasa, seperti Cina Ringkas, Cina Tradisional, Jepun, Korea, Inggeris, Jerman, Perancis, Belanda, dan Sepanyol.

(Kredit gambar: PICO)