Pesta Malam Tahun Baru stesen B mencapai puncak rekod, indeks populariti 310 juta

Stesen B komuniti video generasi muda terkemuka di China diadakanPesta Malam Tahun Baru “Malam Terindah 2021”Perayaan budaya untuk penonton pada hari Jumaat menandakan berakhirnya tahun ini. Puncak indeks populariti siaran langsung mencapai 310 juta.

Tahun ini, platform ini melancarkan model “persembahan selari” yang memberikan pengalaman menonton yang inovatif. Penonton yang mendaftar untuk siaran langsung sebelum jam 16:30 pada 31 Disember boleh memilih untuk menonton malam melalui versi bertema “Fantasy Space” atau “Magic Space”. Kedua-dua bentuk program ini mengandungi 31 set persembahan dan disiarkan secara langsung pada masa yang sama. Walau bagaimanapun, beberapa tingkah laku dalam kedua-dua versi adalah berbeza dan direka khusus untuk mencerminkan satu sama lain.  

Walaupun versi berbeza, penonton yang menonton kedua-dua rancangan itu masih dapat berkomunikasi pada skrin yang sama. Sebagai tambahan kepada sembang peluru streaming biasa penonton yang menonton versi yang sama, pengguna juga melihat sembang peluru streaming terbalik, yang menunjukkan bahawa mesej itu datang dari pengguna yang menonton versi lain.  

Ini adalah tahun ketiga Stesen B menjadi tuan rumah pesta Malam Tahun Baru. “Malam Terindah pada tahun 2020”, semasa siaran langsung, indeks popularitinya meningkat tiga kali ganda berbanding tahun 2019, dan 120 juta siaran dicapai dalam 48 jam.  

Gala ini merangkumi penonton dengan pelbagai minat dengan mempersembahkan kandungan budaya gabungan, termasuk kandungan arus perdana dan niche; Tradisi dan budaya moden; Serta rasa Cina dan antarabangsa. Ia juga mempamerkan IP ikonik untuk animasi, permainan, muzik, filem dan rancangan TV yang sangat mempengaruhi budaya belia Cina.  

Carly Lee, naib ketua dewan pengarah dan ketua pegawai operasi stesen B, mengatakan setelah pesta 2020 disiarkan: “Kami berharap pesta Malam Tahun Baru kami dapat terus meneroka kandungan yang disukai oleh orang muda China.” “Melalui penafsiran semula IP klasik dan batu sentuhan budaya, kami telah mengubah’tradisional’ menjadi’popular’ dan’kuno’ menjadi’avant-garde’, mencerminkan daya tarikan integrasi multikultural.”  

IP yang dipaparkan pada pesta tahun ini termasukTransformerSiri, permainan sensasi global,League of LegendsDanKejutan Tuhan yang Benar, animasi Cina yang terkenal,JelmaanDanKlik pautan,Dan filem Cina,Biarkan peluru terbang. Masing-masing mempunyai persembahan kreatif atau mashup yang mengejutkan.

Lihat juga:Stesen B mengeluarkan 100 produk teratas ChinaPopular di kalangan generasi Z

Sebagai contoh, apabila pemain piano Croatia yang terkenal di dunia, Maksim Mrvica bermainPenerbangan HornetSayangTransformerWatak Bumblebee muncul di atas pentas. Mrvica kemudian membuat persembahanTransformerSkor filem yang disertai oleh simfoni dan orkestra Cina. Dua lagi Transformers Optimus Prime dan Megatron turut menyertai persembahan untuk meraikan penampilan sulung watak Transformers di pesta Tahun Baru Cina.

bilibili1
(Watak Transformers di pentas pesta Malam Tahun Baru di Stesen B. Foto: Stesen B)

8 pencipta kandungan stesen B dan 3 pemain e-sukan dilindungiLone WarriorLagu tema CinaArcane: League of Legends, siri animasi pertama permainan ini. Dengan bantuan kesan visual berteknologi tinggi, pesta itu juga membawa pemandangan permainan popular di dunia ke pentas Liyue Harbour,Kejutan Tuhan yang Benar.

bilibili1
(Pesta ini membawa pemandangan dari permainan blockbuster global True God Impact ke panggung. Foto: Stesen B)

“Animasi, permainan dan filem yang dimakan orang dari remaja hingga 30-an merupakan bahagian terpenting dalam psikologi mereka. Oleh itu, sangat penting bagi kita untuk memberi penghormatan kepada IP klasik di pesta stesen B untuk memenuhi keperluan emosi pengguna,” Kata Yang Hu, naib presiden stesen B dan pengarah eksekutif pesta Malam Tahun Baru stesen B.  

“Kami berharap dapat menunjukkan sepenuhnya estetika psikologi dan budaya pengguna stesen B melalui pesta itu,” tambah Yang. “Kami memasukkan pelbagai elemen budaya sepanjang program ini kerana kami tahu bahawa generasi muda mempunyai pemahaman yang kuat mengenai pelbagai jenis budaya. Dan keupayaan penyerapan. Kami juga mempertimbangkan ekosistem kandungan dan topik hangat stesen B untuk memenuhi selera pengguna stesen B. ‘ 

“Mix and Match” memberikan pengalaman menonton segar dengan campuran unsur-unsur budaya yang tidak dijangka, yang selalu menjadi kegemaran orang muda Cina. Penyanyi soprano Cina Guo Sen dan pencipta kandungan stesen B Pan Hangwei menggabungkan muzik klasik dan pop dan menyanyikan sekumpulan lagu menggunakan bel canto, termasukOrang jahatBilly Erish, dan105 tahun sayang awak“C” adalah lagu menarik yang menjadi viral di Internet China pada tahun 2021. Pemuzik Cina terkemuka Li Yanliang memainkan gitar dengan band simfoni dan rock dan mempersembahkan satu set lagu soundtrack anime Jepun.

Lihat juga:Stesen B mengeluarkan laporan pencipta mengenai MAU mencapai 2.7 juta

Beberapa rancangan telah diilhamkan oleh kandungan popular di Stesen B sepanjang tahun lalu. Sebagai contoh, kumpulan Cina Mosaic (Mosaic) mengolok-olok penonton dengan bermain s&nbsp Rick Astley;Jangan sekali-kali menyerah kepada anda, sebelum prestasi sebenar mereka. “Rick Roll” adalah salah satu meme kegemaran pengguna stesen B pada tahun 2021.  

Oleh kerana lebih banyak pengguna stesen B telah mulai merangkul dan mempromosikan budaya tradisional Cina secara aktif, pesta tersebut melancarkan senarai persembahan yang berkaitan dengan topik. Adegan drama tarian CinaTarian puitis: perjalanan lukisan landskap legenda,Ia mengagumkan penonton dengan estetika Cina yang indah. Pada tahun lalu, 136 juta pengguna di stesen B telah menonton kandungan yang berkaitan dengan budaya tradisional Cina. Sehingga Oktober 2021, stesen B telah memuat naik lebih dari 2 juta video berkaitan, merangkumi opera, lukisan tradisional, puisi, makanan, dll.

bilibili1
(Adegan dari “Puisi dan Tarian”: Perjalanan Lukisan Landskap Legenda. Gambar: Stesen B)

Stesen B telah menjadi de-platform bagi generasi muda untuk mencari kandungan dan hiburan berkualiti tinggi.  

Platform ini telah mengumpulkan lebih daripada 267 juta pengguna aktif bulanan dan 2.7 juta pencipta kandungan aktif bulanan, menurut laporan pendapatan suku ketiga. Sebagai komuniti video siri penuh, Stesen B menyediakan kandungan yang merangkumi minat yang berbeza, termasuk gaya hidup, permainan, hiburan, anime, pengetahuan, dan banyak lagi. Budaya komuniti platform yang unik, yang mementingkan ekspresi dan hubungan pengguna, memungkinkan untuk membuat dan terus berkongsi kandungan berkualiti tinggi.