Pesanan Tesla di China dipotong separuh pada bulan Mei kerana tekanan peraturan dan krisis hubungan masyarakat, kata laporan itu

Menurut outlet teknologi Outline, pesanan kereta Tesla di China turun hampir separuh pada bulan Mei dari bulan sebelumnya. Di China, pasaran kenderaan elektrik (EV) terbesar di dunia, pembuat kereta A.S. menghadapi pembangkang yang kuat daripada pengawal selia dan pelangganMaklumat ini.

Pesanan bersih bulanan perintis kereta elektrik di China merosot kepada kira-kira 9,800 pesanan pada bulan Mei daripada lebih daripada 18,000 pesanan pada bulan April, kata firma berita teknologi yang berpusat di San Francisco, memetik sumber dalaman yang mengetahui data tersebut.

Laporan itu menimbulkan keraguan mengenai “kedudukan dan kejayaan yang membanggakan” Tesla di pasaran automotif terbesar di dunia dan menghantar saham turun 5.3 peratus pada hari Khamis, kini turun lebih dari 30 peratus dari puncaknya pada akhir Januari.

Tesla mengingatkan sejumlah 734 sedan Model 3 2019 yang diimport dari China kerana masalah tali pinggang keledar dan tayar. Pengawal selia pasaran tertinggi ChinaKataKhamis. Secara berasingan, pembuat kenderaan itu melancarkan dua penarikan baru pada hari Khamis kerana kemungkinan masalah tali pinggang keledar yang mempengaruhi sebanyak 7,696 kenderaan di Amerika Syarikat.

Tesla tidak segera menanggapi permintaan komen Pandaily.

Penganalisis Credit Suisse Dan Levy mengatakan bahawa bahagian pasaran global Tesla merosot dari 29% pada bulan Mac kepada 11% pada bulan April, hampir tahap terendah sejak Januari 2019. Levy menambah bahawa bahagian pasaran syarikat telah menurun di China, Eropah dan Amerika Syarikat, dan persaingan dari pesaing dan kenaikan harga baru-baru ini telah melemahkan kelebihannya di pasaran tersebut.

Kesengsaraan Tesla di China terus meningkat ketika pengawal selia domestik meningkatkan pengawasan syarikat dan liputan media negatif mengenai kualiti produk dan perkhidmatan pelanggannya meningkat.

Lihat juga:Pemandu Tesla mati dalam perlanggaran belakang dengan trak di China Selatan, menimbulkan lebih banyak kebimbangan keselamatan

Pada bulan Februari, sekumpulan pengawal selia nasional memanggil Tesla mengenai masalah keselamatan dan kualiti, dengan alasan serangkaian aduan mengenai pecutan yang tidak normal dan kebakaran bateri. Tesla menjawab bahawa ia akan memperkuat pemeriksaan diri dan pengurusan dalaman.

Namun, dalam beberapa bulan terakhir, kabar kecelakaan lalu lintas yang melibatkan kendaraan Tesla menjadi viral di media sosial China. Pada bulan April, seorang pelanggan yang marah naik ke puncak Tesla Motors di Shanghai Auto Show untuk memprotes kegagalan brek Tesla yang didakwa, mencetuskan salah satu ribut perhubungan awam terbesar syarikat itu. Berikutan kejadian itu, Global Times yang disokong oleh negara melabel Tesla sebagai “sombong”, dan Jawatankuasa Disiplin Pusat pemerintah China mengeluarkan pernyataan amaran mengenai syarikat itu.

Jumlah penjualan Tesla di China juga merosot pada bulan April. MenurutDataChina Automotive Information Network mengumumkan bahawa pada bulan April, 11,1949 kereta Tesla buatan China didaftarkan di China, penurunan mendadak dari 34,714 pendaftaran pada bulan Mac.

Pada tahun 2019, dengan pembukaan kilang Shanghai, Tesla menjadi pembuat kenderaan asing pertama yang mengendalikan kilang milik penuh di China. Pembuat kereta Amerika itu mula menghantar kereta Model 3 buatan China kepada pelanggan tahun lalu dan kereta Model Y buatan China tahun ini.

China kini merupakan pasaran kedua terbesar syarikat di dunia. Tahun lalu, Tesla menjual 120,000 kenderaan di China, menyumbang kira-kira 30% daripada jumlah penghantarannya pada tahun 2020. Sedan Model 3 Tesla, yang pernah menjadi kereta elektrik terlaris di daratan China, baru-baru ini dikalahkan oleh sedan murah bernama Wuling Hongguang Mini EV, menurut China Passenger Car Association.