Pesaing Tesla Xiaopeng melancarkan SUV pintar G3i

Syarikat kenderaan elektrik pintar China Xiaopeng mengatakan dalam satu kenyataan bahawa ia melancarkan SUV pintar G3i baru pada 9 Julai, dilengkapi dengan sistem operasi dalaman pintar yang paling kuat dan sistem bantuan pemanduan autonomi terkuat di kelasnya.

Model baru dijadualkan dihantar pada bulan September tahun ini, dan julat harga bersubsidi adalah 149,800 hingga 185,800 yuan (kira-kira 23,000 hingga 29,000 dolar AS), yang jauh lebih rendah daripada Tesla Model Y di daratan China.

Xiaopeng mengatakan bahawa sejak dilancarkan pada tahun 2018, versi G3 terbaru telah menerima 15 peningkatan OTA firmware utama, dan pada 31 Mac 2021, 55 pelbagai ciri baru telah ditambahkan.

Dia Xiaopeng, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaopeng Motors, mengatakan: “Dengan fungsi pintar yang dioptimumkan dan penampilan baru, kami percaya bahawa G3i akan menjadi pilihan pertama bagi orang muda untuk SUV elektrik pintar dengan harga 200,000 yuan.”

Disesuaikan untuk generasi muda yang mahir teknologi di China, G3i menawarkan lebih daripada 50 kombinasi warna luaran dan dalaman.

Lihat juga:Xiaopeng melancarkan sedan P5 “Game Changer” yang dilengkapi dengan lidar kelas kereta

Sebagai tambahan kepada sistem bantuan pemanduan autonomi XPILOT 2.5 yang maju, versi G3 yang diperbaharui jangka menengah juga dilengkapi dengan sistem infotainment dalam kereta yang ditingkatkan yang dikuasakan oleh cip tahap automatik Snapdragon 820a, dan pembantu suara pemandangan penuh yang menyokong dialog berterusan dan arahan suara yang disesuaikan.