Peruncit e-dagang rentas sempadan SHEIN memulakan semula rancangan IPO New York

Peruncit fesyen Cina SHEIN menyambung semula rancangannya untuk disenaraikan di New York tahun ini,ReutersPada hari Selasa, memetik dua orang yang mengetahui perkara itu.

Tidak jelas berapa banyak syarikat yang ingin dikumpulkannya dari debut New York (NY), tetapi sumber mengatakan pengasas Schenn Chris Xu sedang mempertimbangkan untuk mendapatkan kewarganegaraan Singapura sebahagiannya untuk mengatasi peraturan China yang baru dan lebih ketat mengenai penyenaraian di luar negara.

SHEIN memulakan persiapan untuk penyenaraian AS kira-kira dua tahun yang lalu, mengumpulkan sekurang-kurangnya $700 juta, tetapi menghentikan rancangan itu kerana pasaran yang tidak dapat diramalkan.

Jurucakap SHEIN mengatakan bahawa syarikat itu tidak mempunyai rancangan untuk disiarkan secara terbuka, dan pada Mei tahun lalu SHEIN juga mengatakan dalam satu kenyataan bahawa syarikat itu tidak mempunyai rancangan IPO dalam jangka pendek.

Beribu pejabat di Nanjing, Jiangsu, SHEIN adalah salah satu peruncit fesyen dalam talian terbesar di dunia untuk pengguna luar negara, dengan Amerika Syarikat sebagai pasaran terbesarnya. Pelabur utama Shein termasuk JAFCO Asia, IDG Capital, Greenwood Investments, Sequoia China, Tiger Global dan Shunwei Capital.

Lihat juga:Adakah rancangan pereka bebas Shein adalah pilihan moral untuk meniru?

Shein memperoleh pendapatan sekitar 100 bilion yuan ($15.8 bilion) tahun lalu sejak wabak itu mendorong e-commerce. Pada awal 2021, SHEIN bernilai sekitar $50 bilion.