Perubahan kakitangan eksekutif utama berlaku setelah Deppon diambil alih oleh JD Logistics

Berikutan pemerolehan Deppon oleh JD Logistics, prestasinya akan segera disatukan ke dalam sistem JD. Oleh itu, pasukan eksekutif Deppon telah mengalami penyesuaian besar-besaran. Pada 24 Ogos, Deppon mengumumkanPengasasnya Cui Weixing meletak jawatan sebagai pengurus besar kerana alasan peribadi, dan telah diambil alih oleh Wong Wah Poh, pembantu khas kepada presiden Deppon.

Pengumuman itu menekankan bahawa Cui Weixing akan terus berkhidmat sebagai pengerusi syarikat, walaupun dia tidak lagi menjadi pengurus besar. Huang Huabo adalah pekerja pengurusan kanan yang dilatih oleh Depuen dan telah bekerja di Depuen sejak tahun 2001. Menurut pengumuman itu, dari tahun 2001 hingga 2022, Huang dinaikkan pangkat dari ketua bahagian penjualan Depp Guangzhou menjadi presiden Pusat Pengurusan Kecekapan dan Pengalaman Pelanggan Depp dan presiden Pusat Pengurusan Operasi. Huang telah menjadi pembantu khas kepada presiden Depp sejak April.

Satu lagi penyesuaian penting ialah jawatan ketua kewangan digantikan oleh eksekutif JD.com Ding Yongsheng, sementara Tang Xianbao, bekas ketua jabatan, kekal sebagai timbalan pengurus besar Deppon. Ding bekerja di JD.com dari Februari 2012 hingga Ogos 2022, berkhidmat sebagai ketua pasukan pelaporan kewangan dan ketua jabatan kewangan.

Depeng juga melantik Zuo Gaopeng, Luo Qi, dan Ding Yongsheng sebagai timbalan pengurus besar. Setiausaha lembaga pengarah Miao Yan telah mengundurkan diri dan tidak lagi memegang jawatan dalam syarikat itu.Jinlong merancang untuk menjadi setiausaha lembaga pengarah. Menurut pengumuman Deppon, para eksekutif juga merupakan veteran Deppon.

Pergeseran personel ini memicu perbincangan lain mengenai kemerdekaan Depon. Pada 24 Ogos, JD Logistics mengeluarkan laporan kewangan separuh pertama tahun ini, yang menyebutkan bahawa pada 26 Julai 2022, JD Logistics menyelesaikan pemerolehan lebih daripada 50% saham Depeng, dan laporan kewangan Depeng mula digabungkan ke dalam laporan kewangan JD. JD Logistics telah berulang kali menyatakan bahawa ia akan mengekalkan operasi bebas Depeng.

Pada masa yang sama, beberapa hari yang lalu, Depeng mengumumkan laporan mengenai tawaran JD Logistics yang menyatakan bahawa tawaran itu adalah untuk menghentikan status penyenaraian Depeng. Tetapi jika status penyenaraian Deppon tidak ditamatkan pada akhirnya, ia tidak akan menjejaskan kesahihan tawaran itu.

Lihat juga:JD Logistics menyelesaikan pemerolehan Debon dengan harga 8.98B yuan

Deppon mengeluarkan laporan kewangannya sendiriPada 24 Ogos, ia menyatakan bahawa pada separuh pertama tahun 2022, pendapatannya adalah 14.801 bilion yuan (AS $2.16 bilion), penurunan tahun ke tahun sebanyak 0.59%. Keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada pemegang saham syarikat tersenarai adalah 94.2063 juta yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 501.63%. Dalam laporan kewangan, Deppon menjelaskan bahawa disebabkan oleh kesan berulang dari persekitaran luaran, terutama langkah-langkah kawalan wabak China yang berterusan, pendapatan Q1 menurun dari tahun ke tahun, sementara pendapatan Q2 meningkat sebanyak 3.49% dari tahun ke tahun.

Debon terutama terlibat dalam pengangkutan ekspres dan perniagaan ekspres pukal, yang keduanya menyumbang 97.12% dari jumlah pendapatannya. Pada separuh pertama tahun 2022, pendapatan perniagaan pengangkutannya adalah 4.611 bilion yuan, penurunan tahun ke tahun sebanyak 12.67%, dan pendapatan perniagaan penghantaran ekspres adalah 9.765 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 6.51%, dan bahagiannya dalam jumlah pendapatan meningkat kepada 65.97%.