Pertukaran aset digital Zb.com berhenti menambah dan mengeluarkan wang setelah kemungkinan penggodam

ZB.com, yang mengaku sebagai pertukaran aset digital paling selamat di dunia, tiba-tiba mengeluarkan pengumuman yang mengatakan bahawa ia telah menghentikan perkhidmatan pengecasan dan pengeluaran kerana kegagalan teknikal, tetapi tidak menyebutkan waktu pemulihan.

Walaupun ZB.com tidak memberikan perincian lebih lanjut, spekulasi pengguna Twitter menunjukkan bahawa platform tersebut tidak dikekalkan kerana kerosakan, tetapi kerana ia telah diretas.

Lebih daripada 20 cryptocurrency, termasuk SHIB, USDT dan MATIC, dengan nilai gabungan sekitar $4.8 juta, dipindahkan dari bursa pada hari Selasa, menurut data rantai yang dikeluarkan oleh firma keselamatan blockchain PeckShield pada 3 Ogos. PeckShield menambah bahawa beberapa ETH telah dipindahkan ke pertukaran lain untuk dijual.

Pada masa penulisan, pertukaran itu belum mengesahkan secara terbuka sama ada ia telah diretas.

ZB.com, yang secara rasmi dikenali sebagai CHBTC.com, ditubuhkan oleh Dawei Lee pada awal 2013. CHBTC menghentikan semua aktiviti perdagangan pada 30 September 2017 kerana mematuhi peraturan China. Syarikat itu kemudian memecat pasukan operasi China dan membiarkan pasukan luar negara mengambil alih. Sejak itu, CHBTC dinamakan ZB.com dan memberi tumpuan kepada perniagaan antarabangsa.

ZB.com mempunyai pejabat di Dubai, Malaysia, Singapura, Australia dan Amerika Syarikat. Platform ZB menggunakan pelbagai perlindungan keselamatan teknologi untuk mewujudkan rangkaian perdagangan aset digital peringkat kewangan profesional. Kini mempunyai lebih daripada 10 juta pengguna.

Sejak Mei 2022, banyak pertukaran mata wang kecil dan sederhana, termasuk AEX dan Hoo, mengalami krisis kewangan.

Lihat juga:Jurang aliran tunai melanda pertukaran kriptografi