Perniagaan e-dagang Meituan B2C digabungkan menjadi bahagian pembelian kumpulan komuniti

Media China sebelum ini melaporkan bahawaPerniagaan e-dagang Meituan bergabung dengan Meituan Select, bahagian pembelian kumpulan masyarakatnya, syarikat itu belum memberi respons. Walau bagaimanapun, menurut laporan yang dibuat olehBerita PembersihanPada 31 Ogos, kumpulan perniagaan e-dagang B2C “Tuan Haohuo” telah dipindahkan ke Bahagian Pilihan Meituan. Di samping itu, struktur organisasi asal Tuanhaohuo masih dikekalkan, dan tidak ada penyesuaian jabatan yang lebih terperinci.

Mencapai sinergi di peringkat rantaian bekalan adalah salah satu sebab utama penggabungan perniagaan pembelian e-dagang dan komuniti. Menurut analisis orang dalam industri, Meituan Select menyediakan perkhidmatan penghantaran keesokan harinya, dan barang perlu dipindahkan dari pusat pengedaran wilayah ke gudang. Perniagaan e-dagang menawarkan perkhidmatan penghantaran berbilang hari, mendapatkan penghantaran dari kilang atau peniaga.

Orang dalam Meituan mengatakan bahawa Meituan Select sebelumnya telah melakukan penilaian dalaman perniagaan e-dagang selama beberapa hari, tetapi rancangan itu akhirnya tidak disetujui.

Tuanhaohuo adalah perniagaan e-dagang B2C yang diinkubasi secara bebas oleh Meituan. Pada hari-hari awal penubuhannya, ia menggunakan bentuk penghantaran langsung dari tempat asal dan pembelian kumpulan untuk memberikan pengalaman membeli-belah yang menjimatkan. Setelah eksekutif dari NetEase bergabung dengan pasukan, ia mula menggunakan kerangka e-dagang butik.

Meituan membuka portal e-dagang peringkat pertama di laman utama aplikasi utama, menunjukkan bahawa ia sangat mementingkan perniagaan e-dagang. Menurut laporan 36Kr, pada separuh pertama tahun ini, GMV Tuanhaohuo hampir tiga kali ganda dari tahun ke tahun, dan dijangka mencapai sasaran tahunan 800 juta yuan (AS $115.9 juta) lebih awal daripada jadual.

Walau bagaimanapun, perniagaan membeli kumpulan masyarakat, yang pernah dianggap sebagai titik pertumbuhan baru Meituan, tidak berkembang dengan lancar. Pada bulan April 2022, Meituan Select melancarkan penguncupan strategik dan secara beransur-ansur menarik diri dari empat wilayah di barat laut China dan Beijing.

Lihat juga:Meituan mengumumkan pertumbuhan pendapatan suku kedua sebanyak 16.4% tahun ke tahun

Dengan perlambatan pengembangan perniagaan di pasaran yang tenggelam, pertumbuhan pengguna aktif Meituan juga terhenti. Pada suku kedua, jumlah pengguna transaksi Meituan menurun dari bulan ke bulan, dari 692 juta pada suku pertama 2022 kepada 684 juta, meningkat hanya 8.9% berbanding tahun lalu.

Kerjasama antara platform penghantaran makanan Ele.me dan Douyin ByteDance, serta pelaburan JD dalam peruncitan intra-bandar, akan menjadi cabaran baru yang dihadapi Meituan.