Permulaan reka bentuk cip EagleChip menerima dana malaikat $41 juta

Syarikat reka bentuk cip yang berpusat di Suzhou Yige Technology, juga dikenali sebagai EagleChip, mengumumkan pada 31 OgosSelesai pelaburan malaikat 286 juta yuan (AS $41.5 juta)Pusingan ini dibiayai bersama oleh institusi terkenal seperti Jingwei Ventures, Redpoint China Ventures, Sequoia Capital China Fund, CTC Capital, dan VLight Capital. Dana ini digunakan terutamanya untuk pembangunan produk baru.

EagleChip ditubuhkan pada 26 Januari 2022. Fokus pada penyelidikan dan pengembangan cip FPGA mewah dan rantai alat EDA yang berdedikasi.

Pada bulan Julai, EagleChip menyelesaikan definisi cip pertamanya untuk mengembangkan cip 500K 12nm. Pada bulan Ogos, syarikat itu menyelesaikan reka bentuk awal modul utama dan mengatakan akan melancarkan produk dalam dua tahun, dengan 2KK dijadualkan dalam lima tahun. Sebagai tambahan, EagleChip telah memulakan susun atur paten teras. 25 paten pertamanya memastikan hak harta intelek teras EagleChip dilindungi.

Wang Huadong, rakan kongsi Jingwei Venture Capital, berkata: “FPGA kelas atas adalah bahagian penting dalam pengkomputeran heterogen berprestasi tinggi, dan ia juga merupakan kawasan di mana gergasi pengkomputeran luar negara secara konsisten melabur dalam skala besar. Pengalaman pengurusan dan kemampuan teknikal pasukan EagleChip sesuai dengan keperluan industri FPGA kelas atas. Ia sangat jarang di China, dan kami sangat gembira dapat menyelesaikan pelaburan di EagleChip.”

Lihat juga:Bekas jurutera Tesla Cao Guangzhi bergabung dengan Pegasus permulaan memandu sendiri

Dalam bidang litar bersepadu, cip FPGA, sebagai “cip sejagat”, sama pentingnya dengan CPU dan GPU. FPGA adalah peranti yang dapat diprogramkan dengan kelebihan unik. Ia mempunyai pelbagai aplikasi dalam komunikasi latensi rendah, pengkomputeran selari berkelajuan tinggi, pemprosesan gambar video, antara muka berkelajuan tinggi, pengesahan IC dan bidang lain, terutama dalam pembinaan sistem pengkomputeran heterogen.

Menurut data dari ASKCI Corporation, pada tahun 2021, skala industri cip FPGA global adalah sekitar 6.86 bilion dolar AS, peningkatan 12.8% tahun ke tahun, dan ukuran pasaran dijangka mencapai 12.58 bilion dolar AS pada tahun 2025.