Permulaan kesihatan Waterdrop mengemukakan prospektus kepada SEC

Pada 17 April, syarikat permulaan insurans perubatan dalam talian China Waterdrop Inc. secara rasmi mengemukakan prospektus kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) sebagai persiapan untuk tawaran awam awal (IPO) di Bursa Saham New York atas nama “WDH”.

Penaja jamin syarikat termasuk Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch, dan pelabur China seperti Bank Pertanian China, China Merchants Securities, dan China International Trust and Investment Corporation.

Menurut iResearch, Waterdrop, yang ditubuhkan pada bulan April 2016, adalah platform insurans pihak ketiga bebas terbesar di China yang diukur oleh jumlah pengagihan premium tahun pertama insurans hayat dan insurans kesihatan pada tahun 2020. Melalui crowdfunding perubatan, platform bantuan bersama dan pasaran insurans, Waterdrop telah menubuhkan rangkaian keselamatan dan sokongan sosial yang besar untuk menyediakan perkhidmatan insurans dan perubatan kepada pengguna China.

Maklumat awam menunjukkan bahawa sebelum IPO, saham Waterdrop telah menyelesaikan lima pusingan pembiayaan, dengan jumlah pembiayaan kira-kira 3.2 bilion yuan ($490 juta). Pembiayaan Siri D terkini, yang diketuai oleh Swiss Re Group dan Tencent, membawa syarikat itu lebih daripada $230 juta pada bulan Ogos 2020.

Prospektus menunjukkan bahawa pendapatan tahunan syarikat berkembang dari RMB 238 juta ($36 juta) pada tahun 2018 kepada RMB 1.511 bilion ($231 juta) pada tahun 2019, dan kemudian mencapai RMB 3.028 bilion ($464 juta) pada tahun 2020, menunjukkan trend pertumbuhan yang ketara. Sebagai sumber pendapatan utama, komisen insurans syarikat pada tahun 2020 adalah 2.695 bilion yuan ($413 juta), atau 89.1% daripada jumlah pendapatan.

Premium pada tahun pertama 2020 melebihi 14.4 bilion yuan ($2.21 bilion). Sehingga 31 Disember tahun lepas, jumlah pengguna Waterdrop yang diinsuranskan mencapai kira-kira 79.4 juta, dan jumlah polisi pampasan adalah 30.7 juta.

Saham Waterdrop sebelum ini mengendalikan tiga barisan perniagaan utama Waterdrop Insurance, Waterdrop Wealth Management, dan Waterdrop Mutual Assistance. Water Drop Mutual Assistance, yang ditutup pada 31 Mac, menyediakan platform untuk para peserta untuk membantu antara satu sama lain dan mengurangkan beban perbelanjaan perubatan untuk lebih daripada 100 penyakit kritikal.

Dengan cip titisan air, yang dilancarkan pada bulan Julai 2016, pesakit atau saudara-mara dan rakan-rakan mereka boleh menyiarkan pautan penggalangan dana ke rangkaian sosial mereka untuk mendapatkan bantuan. Sehingga 31 Disember 2020, lebih daripada 340 juta orang telah menyumbangkan lebih daripada 37 bilion yuan ($5.67 bilion) kepada lebih daripada 1.7 juta pesakit melalui platform pembiayaan. Oleh kerana tiada bayaran perkhidmatan pesakit dikenakan, DipChip tidak mempunyai pendapatan.

Lihat juga:Syarikat insurans Waterdrop akan pergi ke A.S. untuk IPO, dengan penilaian terkini puluhan bilion dolar

Waterdrop Insurance telah bekerjasama dengan 62 syarikat insurans termasuk Taiping Life, ZhongAn Insurance, Hongkang Life, dan lain-lain, untuk menyediakan 200 produk insurans dalam talian, yang kebanyakannya disesuaikan bersama.
Komisen Taiping Life pada tahun 2020 menyumbang 24.9% daripada jumlah pendapatan Waterdrop, dan Hongkang Life menyumbang 11.1%.

Dari segi pengagihan ekuiti, sebelum IPO, Shen Peng, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Waterdrop, Yang Guang, pengurus besar Waterdrop Insurance, dan Hu Yao, pengurus besar Waterdrop Finance, memegang 26.4% saham. Di samping itu, Tencent, Boyu Capital, Gaorong Capital dan Swiss Re Group masing-masing memegang 22.1%, 11.9%, 6.5% dan 5.7% saham.

Waterdrop boleh menantikan masa depan yang menjanjikan. Menurut laporan iResearch, jumlah perbelanjaan perkhidmatan perubatan China mencapai 7 trilion yuan (AS $1.07 trilion) pada tahun 2019, di mana 4.7 trilion yuan (AS $719 bilion) tidak termasuk dalam insurans perubatan sosial, insurans komersial atau insurans perubatan tambahan lain. Skop pembayaran balik. Sebagai jenama yang dipercayai di China, Waterdrop kini menduduki kedudukan yang sangat baik di pasaran.