Permohonan IPO BYD Semiconductor Diluluskan oleh Bursa Saham China

DaripadaJawatankuasa Penyenaraian Bursa Saham ShenzhenPermohonan IPO BYD Semiconductor telah dipertimbangkan dan diluluskan pada hari Khamis. Prospektus menunjukkan bahawa syarikat itu berhasrat untuk mengumpulkan 2.686 bilion yuan (AS $422.5 juta) dalam transaksi untuk melabur dalam projek perindustrian dan peningkatan cip semikonduktor kuasa baru, projek R&D dan perindustrian semikonduktor kuasa dan peranti kawalan pintar, dan menambah modal kerja.

Pada bulan Jun 2021, syarikat menyerahkan prospektus ke Bursa Saham Shenzhen. Dilaporkan bahawa semakan IPO syarikat itu digantung kerana firma undang-undang penerbitnya sedang disiasat oleh Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China (CSRC). Setelah firma guaman mengeluarkan laporan audit, firma guaman itu meneruskan tinjauan IPO dan penyenaraian pada awal September.

Ditubuhkan pada tahun 2004, syarikat ini bermula sebagai unit perniagaan BYD, pembuat kereta utama China, dan tidak secara rasmi berpecah secara bebas sehingga tahun 2020. Prospektus menunjukkan bahawa BYD pada masa ini, sebagai pemegang saham pengendali, memegang 325 juta saham syarikat, merangkumi 72.30% daripada jumlah modal sahamnya sebelum penerbitan. Lebih-lebih lagi, pengasas BYD Wang Chuanfu adalah pengawal sebenar saham-saham ini.

Syarikat itu adalah pengeluar IGBT domestik terbesar yang memenuhi piawaian kelas automotif. Prospektus menunjukkan bahawa pendapatan syarikat pada tahun 2018, 2019 dan 2020 masing-masing mencapai 1.34 bilion yuan (AS $210.8 juta), 1.096 bilion yuan (AS $172.4 juta) dan 1.44 bilion yuan (AS $226.5 juta). Keuntungan bersihnya dalam tempoh yang sama menunjukkan arah aliran menurun, masing-masing 104 juta yuan (16.359 juta dolar AS), 85.1149 juta yuan (13.388 juta dolar AS) dan 58.6324 juta yuan (9.222 juta dolar AS). Syarikat itu mengatakan bahawa penurunan prestasi pada tahun 2019 terutama disebabkan oleh penurunan subsidi dalam industri automobil tenaga baru, sementara sebab utama penurunan prestasi tahun lalu adalah pelaksanaan insentif pilihan saham.

Lihat juga:BYD Semiconductor secara bebas mengembangkan cip pemacu peranti kuasa 1200V BF1181

Di samping itu, firma itu juga menerima banyak pelaburan bintang dan pelaburan modal. Sebelum IPO, syarikat itu telah menyelesaikan dua pusingan pembiayaan. Sebelum ini, pada bulan Mei tahun lalu, 14 institusi pelaburan termasuk Sequoia China Investment Management Co., Ltd., CICC Capital, SDIC Innovation Investment Management Co., Ltd., dan Sequoia Capital diperkenalkan untuk pembiayaan Siri A. Syarikat ini menerima sejumlah 1.9 bilion yuan dalam pembiayaan.

Kurang dari 20 hari kemudian, syarikat itu dengan cepat menyelesaikan pusingan A + bernilai 800 juta yuan ($125.84 juta). Pusingan ini memperkenalkan 30 pelabur strategik, termasuk SK Group, Hubei Xiaomi Yangtze River Industry Investment Fund Management Co., Ltd. CMB International, Lenovo Group Co., Ltd., CITIC Private Equity Fund Management, Semiconductor Manufacturing International, SAIC Capital, BAIC Capital, Shenzhen Huaqiang Tunggu. Dalam dua pusingan pembiayaan ini, syarikat itu menyelesaikan sejumlah 2.7 bilion yuan (AS $424.7 juta) pembiayaan, dengan penilaian pasca pelaburan sebanyak 10.2 bilion yuan (AS $160.5 juta).