Perkongsian Xiaopeng dengan Hippocampus berakhir apabila perjanjian OEM tamat

Pada hari Rabu, Haima Automobile berkata melalui platform interaksi pelaburPerkongsian antara syarikat dan Xiaopeng berakhir pada 31 Disember 2021, sambil menambah bahawa ia sentiasa terbuka dan aktif dalam kerjasama asing.

Haima ditubuhkan pada tahun 1988 dan perniagaan utamanya adalah pembuatan dan perkhidmatan kenderaan. Pada tahun 2017, Xiaopeng menjalin hubungan kerjasama dengan Haima Automobile tanpa kelayakan pembuatan kenderaan, yang menghasilkan kereta pertama Xiaopeng G3.

Pada masa ini, Xiaopeng mempunyai tiga model yang dijual: G3, P7 dan P5. Syarikat itu turut mengumumkan secara rasmiG9 SUV di Guangzhou Auto Show. Ia kini memenuhi syarat untuk membuat kereta, memiliki kilang di Zhaoqing, Guangdong, dan sedang membangun kilang baru di Guangzhou dan Wuhan.

Pada bulan Ogos tahun lalu, fasa kedua tapak Zhaoqing memulakan pembinaan-output tahunan tapak akhirnya akan mencapai 20,000 unit. Pada 31 Julai 2021, Xiaopeng secara rasmi melancarkan projek kilang Wuhan dengan kapasiti pengeluaran yang dirancang sebanyak 100,000 unit dan dijangka akan beroperasi pada tahun 2023.

Oleh kerana penurunan penjualan yang mendadak pada tahun 2017, Haima mula kehilangan wang pada tahun 2019 dan menghadapi risiko dihapuskan. Untuk menghilangkan dilema penghapusan, Haima Co., Ltd. mengubah kerugian menjadi keuntungan pada tahun 2019 melalui serangkaian penyesuaian seperti melupuskan aset terbiar untuk menambah modal syarikat. Walau bagaimanapun, langkah-langkah ini tidak dapat menyelesaikan masalah asas pembangunan mereka.

Data prestasi yang dikeluarkan oleh Haima menunjukkan bahawa pada tahun 2020, syarikat akan kehilangan lebih dari 1.3 bilion yuan (204 juta dolar AS). Kehilangan pesanan pengecoran Xiaopeng akan memburukkan lagi kerugiannya.

Lihat juga:Xiaopeng menyampaikan 16,000 kenderaan elektrik pintar pada bulan Disember 2021, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 181%

Pada masa ini, Haima Automobile memiliki empat model yang dijual, yaitu model hibrid plug-in Haima 6P, model bahan bakar 7X, 8S, dan model elektrik tulen Aishang EV. Haima menjual 16,500 kenderaan pada separuh pertama tahun 2021, di mana 11,200 kenderaan off-road Xiaopeng G3, menyumbang 67,95%.

Sebagai tambahan, Haima menyatakan pada 21 Julai bahawa rakan kongsi FAW akan memindahkan ekuiti kepada Hainan Development Holdings secara percuma, yang bermaksud bahawa hubungan kerjasama 23 tahun antara Haima dan FAW telah berakhir.