Perkhidmatan teksi Meituan kembali dalam talian di App Store dalam tinjauan Didi

Tech618 melaporkan pada hari Sabtu bahawa aplikasi Meituan Taxi, yang dikeluarkan dari kedai dalam talian dua tahun lalu, kini kembali dalam talian.

Didi, syarikat gergasi kereta dalam talian China, berada di bawah pemeriksaan keselamatan kerana pelbagai masalah privasi pengguna. Setelah lebih daripada 20 aplikasi Didi dikeluarkan dari kedai dalam talian, syarikat itu tidak dapat menyediakan perjalanan atas permintaan dan perkhidmatan lain untuk pengguna masuk buat masa ini. Didi telah menguasai pasaran yang lebih luas dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan pesaing kini telah melompat untuk merebut peluang itu.

Meituan Taxi, yang menarik diri dari pelbagai kedai aplikasi pada Mei 2019, secara senyap-senyap dimulakan semula di pusat membeli-belah dalam talian utama baru-baru ini. Sebagai contoh, Meituan melancarkan versi 2.0 platform teksi ke kedai aplikasi Apple dua hari yang lalu. Kemas kini terakhir bermula dua tahun, menurut rekod perisian. Meituan Taxi telah melancarkan logo baru, dengan fokus pada kuning dan hitam.

Setelah aplikasi teksi Meituan yang dikemas kini dilancarkan, perkara pertama yang muncul adalah perjanjian perkhidmatan dan dasar privasi. Tiga yang pertama secara khusus menyoroti pelbagai masalah privasi. Jelas, Meituan berusaha untuk mengelakkan masalah seperti itu yang sangat dibimbangkan oleh pengguna.

Pada masa ini, perkhidmatan teksi Meituan beroperasi di beberapa bandar di seluruh negara, termasuk Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Hangzhou, dan Nanjing. Sebagai tambahan kepada aplikasi teksi Meituan, pengguna juga dapat mengakses perkhidmatan teksi syarikat yang terdapat dalam aplikasi Meituan, termasuk Meituan Express dan kereta dari platform lain seperti Sunshine Travel, Shouqi Car-hailing, dan Cao Cao Travel.

Lihat juga:Didi Chuxing menerima tinjauan keselamatan siber dua hari selepas IPO A.S

Perlu diingat bahawa sejak 8 Julai, banyak pengguna di Beijing telah menerima pemberitahuan dari Meituan Taxi yang mengundang mereka untuk mencuba, menandakan pertama kalinya Meituan melancarkan perkhidmatan teksi di Beijing. Perincian ini menunjukkan bahawa selepas penghapusan Didi Chuxing secara tiba-tiba, Meituan berharap dapat menyerap beberapa pengguna. Syarikat itu telah memulakan satu siri promosi dan publisiti pada peringkat ini untuk meningkatkan bahagian pasaran teksi dalam talian.

Sebagai tambahan kepada Meituan yang mempercepat perniagaan teksi, setelah aplikasi Didi dikeluarkan, platform pesaing lain seperti AutoNavi Taxi, T3 dan Car Rent-a-Car kini melancarkan iklan yang luas di rangkaian platform popular termasuk Douyin, WeChat dan Kuaishou. Syarikat-syarikat ini bertujuan untuk mempromosikan jenama mereka, menarik pengguna, dan merebut peluang untuk menyewa pemandu dan kakitangan penyelidikan dan pembangunan melalui laman web pengambilan pekerja.

Didi Chuxing, salah satu perkhidmatan teksi paling popular di daratan China, baru-baru ini dikeluarkan dari kedai aplikasi dalam talian. Pada 9 Julai, Pentadbiran Ruang Siber China mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa semua 25 aplikasi termasuk Didi Business Edition dan Didi Shunfeng yang dihasilkan oleh Beijing Xiaoju Technology telah dikeluarkan dari rak.