Perkhidmatan streaming muzik awan NetEase menghasilkan IPO Hong Kong bernilai $1 bilion

Gergasi Internet CinaNetEaseMengumumkan rancangan untuk melepaskan Cloud Village, pengendali perkhidmatan streaming muziknya NetEase Cloud Music, untuk tawaran awam awal (IPO) di Bursa Saham Hong Kong.

Syarikat teknologi yang berpusat di Hangzhou itu mengemukakan permohonan penyenaraian Cloud Village ke bursa saham Hong Kong pada hari Rabu, dengan tujuan untuk mengumpulkan sekitar $1 bilion, lapor BloombergDilaporkanMemetik sumber yang tidak disebutkan namanya. Media domestik “Berita Pembersihan”DilaporkanSyarikat itu merancang untuk menetapkan harga maksimum untuk tawaran awam permulaan sayap muziknya pada HK $330 sesaham. NetEase mengatakan perincian cadangan spin-off, termasuk ukuran penawaran, belum dimuktamadkan.

China International Capital Corporation, Credit Suisse (Hong Kong) dan Merrill Lynch (Asia Pasifik) akan menjadi penaja bersama transaksiArkibTawaran yang dicadangkan adalah tertakluk kepada kelulusan akhir oleh Jawatankuasa Penyenaraian Bursa Saham Hong Kong.

Sekiranya cadangan itu diluluskan, NetEase akan memegang sekurang-kurangnya 50% hak mengundi Yuncun, yang bermaksud bahawa syarikat itu akan kekal sebagai anak syarikat NetEase selepas IPO. NetEase memiliki 62.46% daripada jumlah modal saham Yuncun yang diterbitkan.

Awal bulan ini, NetEase mencapai perjanjian pengedaran lesen muzik dengan Sony Music Entertainment, menambah momentum kepada usaha syarikat untuk memperluas perpustakaan muzik dan pangkalan pelanggan yang membayar. Menurut NetEaseSiaran AkhbarDalam mengumumkan perjanjian itu, syarikat itu juga akan meneroka peluang pengewangan baru dengan bekerjasama dengan gergasi muzik di bidang seperti Music Vlog dan karaoke dalam talian.

Langkah itu mengakhiri perjanjian eksklusif antara Sony dan Tencent Music Entertainment, pesaing terbesar NetEase Cloud Music. Selama bertahun-tahun, Sony Music dan dua label antarabangsa utama lain-Universal Music dan Warner Music Group-menjual hak eksklusif untuk sebahagian besar katalog kepada Tencent Music, yang kemudian melesenkan kandungan tersebut kepada pesaing yang lebih kecil, termasuk katalog yang dikendalikan oleh NetEase, Alibaba dan Xiaomi. Menurut Ketua Pegawai Eksekutif NetEase William Ding, di bawah pengaturan ini, NetEase perlu “membayar dua hingga tiga kali kos yang munasabah” untuk kandungan, BloombergDilaporkan.

Pengawal selia China melancarkan siasatan antimonopoli pada tahun 2018 untuk mengkaji perjanjian Tencent Music dengan ketiga-tiga label tersebut, tetapi ia ditangguhkan pada tahun 2019 setelah Tencent Music bersetuju untuk berhenti memperbaharui beberapa hak eksklusifnyaDilaporkanSony Music Entertainment adalah yang terbaru dari tiga label rakaman utama untuk menamatkan lesen eksklusif dengan Tencent Music.

Namun, Tencent mulai menghadapi tekanan antimonopoli yang lebih besar sejak pemerintah China secara tiba-tiba menghentikan perjanjian IPO Ant Group bernilai $34.5 bilion pada bulan November dan berjanji akan meningkatkan tindakan antimonopoli terhadap syarikat teknologi China itu. Minggu lalu, Tony Yip, ketua pegawai strategi Tencent Music, mengesahkan dalam panggilan persidangan selepas laporan pendapatan bahawa syarikat itu baru-baru ini “tertakluk kepada peningkatan pengawasan peraturan oleh pihak berkuasa yang berkaitan”. Ada yang percaya bahawa ini menunjukkan bahawa dominasi Tencent dalam pasaran streaming muzik dalam talian China akan dicabar dan kedudukan NetEase akan ditingkatkan.

Lihat juga:Tencent Music Entertainment mengakui tekanan peraturan setelah memberikan prestasi Q1 yang kukuh

Hanya satu hari selepas NetEase mengumumkan perjanjian muzik baru dengan Sony Music Entertainment, syarikat itu mengeluarkan lebih baik daripada yang dijangkakanPrestasi kewanganUntuk suku pertama pada 18 Mei. Ia melaporkan pendapatan bersih 20.5 bilion yuan ($3.21 bilion), meningkat 20.2 peratus tahun ke tahun, melebihi ramalan pasaran 20.1 bilion yuan ($3.15 bilion). Pada suku pertama, pendapatan bersih bahagian “perniagaan inovatif dan lain-lain”, termasuk perniagaan streaming muzik, adalah 4.2 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 39.7%. Syarikat itu mengaitkan lonjakan keuntungan kasar terutamanya kepada peningkatan prestasi NetEase Cloud Music.

Menurut data dari NetEase Cloud Music, pada tahun 2020, NetEase Cloud Music mempunyai lebih dari 180 juta pengguna aktif, di mana 9% adalah pengguna berbayarProspektus awalSebagai perbandingan, Tencent Music mempunyai kira-kira 615 juta pengguna aktif dalam tiga bulan pertama tahun ini.

Prospektus itu juga mendedahkan bahawa tahun lalu, pendapatan NetEase Cloud Music melonjak 111.2% menjadi 4.9 bilion yuan (AS $767 juta), sementara kerugian bersih meningkat dari 2 bilion yuan (AS $313.7 juta) pada tahun 2019 menjadi 3 bilion yuan (AS $470.6 juta). Bahagian muzik syarikat masih kehilangan wang, sebahagian besarnya disebabkan oleh kos kandungannya yang tinggi, yang hampir sama dengan penjualannya pada tahun 2020.

Jun lalu, NetEase membuat penyenaraian sekunder bernilai $2.7 bilion di Hong Kong, 20 tahun selepas IPO Nasdaq. Saham syarikat yang disenaraikan di Hong Kong naik 0.83% kepada HK $182 ($23.45) sesaham pada hari Khamis.