Perjuangan untuk menguasai industri kereta elektrik China semakin panas di tengah persaingan antara syarikat gergasi teknologi dan pembuat kenderaan

Dengan persaingan yang semakin meningkat antara gergasi teknologi China dan pembuat kereta tradisional, perlumbaan untuk menjadi pemimpin dalam kenderaan tenaga bersih di pasaran automotif terbesar di dunia sedang berlangsung.

Usaha sama ini berpotensi untuk mewakili keupayaan perisian syarikat teknologi gabungan terbaik di kedua-dua dunia untuk mengalami penggunaan komersil yang lebih luas, sementara pembuat kereta yang ditubuhkan mengintegrasikan teknologi kereta pintar ke dalam model baru.

Pada masa yang sama, kerajaan China bersungguh-sungguh mempromosikan penggunaan kenderaan tenaga baru yang meluas. Sebagai sebahagian daripada kempen ini, pihak berkuasa Beijing telah menyenaraikan kenderaan autonomi sebagai salah satu industri utama rancangan Made in China 2025, yang bertujuan untuk mengubah China menjadi pemimpin global dalam pembuatan produk inovatif mewah.

Kerajaan berharap dapat melihat 30% kereta yang dijual di negara ini mempunyai sambungan pintar menjelang 2025, dan telah menyediakan sokongan dasar yang luas untuk sektor EV, termasuk subsidi cukai, penambahbaikan dalam peraturan plat lesen, dan faedah pendaftaran.

Berikut adalah senarai perkembangan industri EV yang Pandaily bertujuan untuk memantau dan mengemaskini secara teratur.

Baidu x Geely

Pada awal Januari tahun ini, Baidu mengumumkan perkongsian strategik dengan Geely untuk mengeluarkan kenderaan elektrik, yang segera mencetuskan minat yang tinggi di seluruh industri.

China Search Engine dan Artificial IntelligenceDisahkanSyarikat itu melantik Xia Yiping, pengasas bersama Mobike dan bekas ketua pegawai teknologi, sebagai CEO syarikat kereta elektrik yang baru ditubuhkan, yang akan berusaha menghasilkan kenderaan komersial dalam tempoh tiga tahun.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian untuk menubuhkan sebuah syarikat kenderaan elektrik pintar, Baidu akan menyediakan perisian on-board, sementara Geely akan menyediakan keupayaan kejuruteraannya, dan kereta penumpang baru akan dihasilkan di kilang Geely sendiri.

Kereta generasi akan datang dijangkaDijual di bawah jenama baruIa juga mengintegrasikan pelbagai infrastruktur sambungan Internet dengan Baidu, termasuk platform memandu autonomi Apollo, platform bantuan suara DuerOS dan Peta Baidu.

Geely memiliki 9.7% kepentingan dalam Daimler, syarikat induk Volvo dan Mercedes-Benz, dan merupakan pembuat kereta persendirian terbesar di China dengan jualan. Syarikat yang berpangkalan di Hangzhou menjual lebih daripada 1.32 juta kenderaan pada tahun 2020 dan meraikan kejayaan 10 juta kenderaan yang dijual di seluruh dunia tahun lepas.

Pada hari Sabtu, pengasas dan pengerusi Geely, Li Shufu mengumumkan bahawa syarikat itu akan mengalihkan 90% pengeluarannya kepada kenderaan elektrik hibrid dan mengesahkan penubuhan sebuahPengilang kenderaan tenaga baru.

Foxconn x Geely

Bulan lalu, pemasang iPhone Foxconn mengumumkan usaha sama dengan Geely dan sedang berunding dengan Faraday Future untuk menghasilkan kereta elektrik.

Syarikat itu mengatakan pada hari Sabtu bahawa ia akan melancarkan dua kenderaan elektrik ringan pada akhir tahun ini, menggunakan platform perisian dan perkakasan terbuka syarikat

Geely dalam satu kenyataan berkata, pihaknya telah menandatangani perjanjian untukFaraday Future, dan menjadi pelabur minoriti dalam penyenaraian syarikat.

Faraday-future-Geely.jpg
Foxconn dan Geely sedang berunding untuk menyediakan perkhidmatan pengecoran kepada Faraday Future. (Kredit gambar: Faraday Future)

Liu Yang, pengerusi anak syarikat utama Foxconn, Hon Hai Precision Industry, berkata gergasi elektronik Taiwan juga boleh melancarkan bas elektrik pada masa yang sama.

Pada tahun 2015, Foxconn bekerjasama dengan Tencent untuk meneroka peluang dalam bidang kenderaan elektrik pintar.

Alibaba x SAIC

Pada bulan November tahun lepas, Alibaba mengumumkan penubuhan Zhiji Automobile, sebuah syarikat kenderaan elektrik yang bekerjasama dengan SAIC gergasi automotif Shanghai. Syarikat baru ini telah menerima pembiayaan awal sebanyak 10 bilion yuan (1.52 bilion yuan) dan akan menggabungkan kepakaran pembuatan SAIC dengan kekuatan teknologi Alibaba dalam kecerdasan buatan dan data besar.

Bulan lalu, Zhiji mengeluarkan dua model pertama, satu adalah sedan elektrik dan yang lain adalah e-SUV di bawah jenama IM (singkatan untuk sukan pintar).

Sedan jarak jauh elektrik ini akan dipesan pada April 2021 dan dilengkapi dengan bateri standard 93 kWh atau bateri 115 kWh. Syarikat itu bertujuan untuk melancarkan SUV ini pada tahun 2022.

Huawei x Changan

Pembuat telefon pintar Huawei bekerjasama dengan pembuat kereta milik negara Changan dan pembekal bateri kenderaan elektrik CATL untuk membangunkan kenderaan elektrik mewah, kedua-dua syarikat itu mengumumkan November lalu.

Zhu Huarong, pengerusi Changan Automobile, berkata langkah itu bertujuan untuk membantu Changan Automobile milik negara bersaing dengan keperluan masa dan pengguna.

Model pertama dijangka debut tahun ini dan dilaporkan menjadi SUV semua-elektrik bersaiz sederhana.

Xiaomi

Pada hari Jumaat, media China melaporkan bahawa pembuat telefon pintar XiaomiMemutuskan untuk membina keretaDalam tempoh pertumbuhan yang tidak stabil dalam industri telefon pintar global.

Menurut Evening Post, projek itu dianggap sebagai keputusan strategik dan mungkin diketuai oleh pengasas dan CEO syarikat Lei Jun.

Sebagai tindak balas, Xiaomi berkata dalam satu kenyataan pada hari Ahad bahawa tiada projek rasmi telah dilancarkan untuk penyelidikan mengenai pembuatan kenderaan elektrik.

Syarikat itu telah mengikuti perkembangan industri kenderaan elektrik dan terus mengkaji trend industri yang berkaitan.

Thunder telah bermain dengan idea pembuatan kereta sejak dua lawatan ke Amerika Syarikat dengan CEO Tesla Elon Musk pada tahun 2013. VCnya, Shun Wei Capital, telah melabur di EV start-up NIO pada tahun 2015 dan XPeng pada tahun 2016 dan 2019.

Lihat juga:China akan memimpin pasaran automotif global

Menurut dokumen yang diterbitkan di laman web Pejabat Paten Negeri, Xiaomi telah mengemukakan senarai aplikasi hak cipta untuk serangkaian teknologi inovatif sejak 2015, termasuk kawalan pelayaran, navigasi, pemanduan dibantu dan ciri berorientasikan kereta yang lain.