Peringkat seterusnya P2E adalah keseronokan bermain dan memperoleh kemahiran

Pada tahun 2017 dan kitaran industri terakhir pada tahun 2018, semua orang meneroka kemungkinan permainan blockchain. Selepas musim panas DeFi, pelancaran atribut DeFi dan inspirasi mekanisme ekonomi token membawa ledakan besar-besaran GameFi yang diwakili oleh Axie. Fun to Earn (P2E) juga menjadi kunci untuk semua permainan blockchain.

Pelbagai model ekonomi bersarang, keseimbangan antara pelepasan token dan penggunaan, semuanya bertujuan untuk memperluaskan kitaran hayat produk. Setiap pengguna (termasuk saya) menikmati kegembiraan mendapat manfaat daripada produk sehingga hari keruntuhan.

Bayangkan produk dengan 10 juta pengguna aktif setiap hari, di mana setiap orang mendapat $20 untuk menyelesaikan tugas asas dalam permainan, menghabiskan $200 juta sehari dan $6 bilion sebulan. Adakah ini mungkin?

Terdapat dua isu penting:

  • Kaedah pengagihan insentif dalam permainan tidak masuk akal.
  • Kebanyakan pengguna dalam permainan mengharapkan keuntungan, bukan sumbangan.

Untuk permainan blockchain dengan potensi jangka panjang dan sebilangan besar pengguna aktif setiap hari, saya rasa cara evolusi masa depan adalah bermain untuk keseronokan dan teknologi untuk menjana wang.

Main untuk keseronokan

Majoriti (50% -70%) pengguna adalah penyumbang berdasarkan permainan yang boleh dimainkan. Bagi mereka, permainan ini dimainkan kerana kandungannya sendiri, bukan sebagai balasannya. Walaupun pelaburan lebih besar daripada pulangan, ia tidak akan menjejaskan semangat mereka untuk bermain, sama seperti membelanjakan wang untuk bermain permainan Web2.

Walau bagaimanapun, lebih daripada 90% pengguna GameFi kini mencari keuntungan, mencari produk dengan pulangan peratusan tahunan atau pulangan pelaburan tertinggi. Sebab utama ialah jika GameFi ini tidak mempunyai atribut “Fi”, tidak banyak pengguna yang akan bermain.

Dapatkan kemahiran

Bagi pengguna yang bermain 10% hingga 20% permainan mereka dengan baik, mereka lebih bersedia untuk mendapatkan bukti kerja, yang bermaksud bahawa permainan yang panjang boleh membawa kepada kemahiran tinggi dan pemahaman yang mendalam tentang permainan. Pengguna ini harus menjadi kumpulan sasaran utama dalam insentif ekonomi Token. Keseronokan terbesar yang dibawa oleh permainan adalah untuk secara beransur-ansur meningkatkan tahap permainan dan mendapatkan motivasi, dan mencari lawan yang bersaing dengannya.

Dalam kebanyakan permainan tradisional, 0.1% atau kurang pemain secara tidak langsung memperoleh wang dari permainan dengan bertindak sebagai pemain profesional, konsol atau pemuat naik. Hampir 100% nilai dikembalikan kepada pembangun permainan.

Lihat juga:Bolehkah permainan Web3 bertahan dalam musim sejuk penyulitan baru?

Pada masa ini, GameFi adalah model pulangan berdasarkan prinsipal pelaburan, yang bermaksud bahawa semakin banyak prinsipal yang anda laburkan, semakin tinggi pulangan anda. Ia tidak banyak berkaitan dengan tahap permainan pemain. (Beberapa permainan mempunyai peraturan yang serupa dengan memperoleh bonus dengan memperoleh tahap yang lebih tinggi, tetapi pemain mempunyai pencapaian yang jauh lebih sedikit daripada yang mereka dapat dari tugas harian pengguna.)

Saya berharap dapat melihat permainan yang cukup kuat dalam gelung seterusnya. Kebanyakan pemain bermain untuk keseronokan, dan protagonis bergantung kepada kemahiran mereka untuk membuat banyak wang dalam permainan dengan banyak pengguna aktif setiap hari.

Penulis adalah rakan kongsi di Sky9 Capital. Beliau memberi tumpuan kepada infrastruktur/protokol Web 3.0, middleware, aplikasi dan teknologi blockchain.