Perikatan Inovasi Industri Penyimpanan Tenaga Baru China ditubuhkan di Beijing

8 Ogos,Perikatan Inovasi Industri Penyimpanan Tenaga Baru ChinaDitubuhkan di Beijing. Inovasi Alliance dimulakan oleh China Energy Engineering Group Co., Ltd. (CEEG), Modern Ampere Technology Co., Ltd. (CATL) dan Trina Solar Co., Ltd., dan menyatukan 62 unit yang berbeza termasuk syarikat penjana kuasa, universiti, dan institusi penyelidikan saintifik.

Perikatan ini bertujuan untuk membina sistem kuasa baru yang dikuasai oleh sumber tenaga baru. Semua unit akan bekerjasama untuk membuat model baru pembangunan koperasi dan inovasi teknologi dalam industri penyimpanan tenaga baru China.

Song Hailiang, Ketua CEEG dan Ketua Perikatan Inovasi Industri Penyimpanan Tenaga Baru China, menunjukkan bahawa penyimpanan tenaga baru adalah teknologi penting dan peralatan asas yang menyokong pembinaan sistem kuasa baru, dan sangat penting untuk mempromosikan transformasi tenaga hijau dan memastikan keselamatan tenaga. Dia mengusulkan agar semua pihak dalam pakatan harus memberikan sumbangan dalam lima aspek “negara, industri, industri, teknologi, dan pasar”, melayani sepenuhnya keperluan strategik utama negara, dan membangun sistem moden rantai industri penyimpanan tenaga baru.

Lihat juga:Pengilang modul fotovoltaik Haitai Solar memasuki Bursa Saham Beijing

Sebagai pemula Perikatan Inovasi Industri Penyimpanan Tenaga Baru China, CEEG adalah peneraju dalam bidang tenaga dan tenaga domestik. Dokumen syarikat menunjukkan bahawa ia telah menyediakan pakej rancangan penyelidikan “Carbon Peak, Carbon Neutrality Target” dan rancangan pelaksanaan tindakan untuk lebih dari 20 wilayah dan lebih dari 100 bandar dan daerah di seluruh negara. Syarikat ini juga bertanggungjawab untuk pengembangan stesen janakuasa penyimpanan tenaga udara termampat 300 MW pertama, dan telah menyelesaikan perumusan sejumlah standard penyimpanan tenaga nasional dan industri baru.