Peraturan pemerintah semakin ketat, harga saham New Oriental Education menjunam

Pada petang Jumaat, harga saham New Oriental Education di Bursa Saham Hong Kong tiba-tiba jatuh. Sehingga 4:10 petang, harga terbitan adalah HK $30.60 sesaham, turun 39.63%, rekod rendah sejak penyenaraian Hong Kong. Nilai pasaran terbarunya ialah HK $55.541 bilion.

Orang dalam industri membuat spekulasi bahawa sebab penurunan harga saham adalah notis yang dikeluarkan oleh Majlis Negeri China pada 20 Julai mengenai “Pendapat mengenai Pengurangan Lebih Lanjut Beban Kerja Rumah dan Latihan Luar Kampus untuk Pelajar dalam Pendidikan Wajib.” Dokumen tersebut menyebutkan bahawa institusi latihan disiplin tidak boleh disenaraikan atau menerima pelaburan dari syarikat tersenarai untuk pembiayaan, dan operasi permodalan dilarang sama sekali. Syarikat tersenarai tidak boleh membeli aset institusi ini dengan mengeluarkan saham atau membayar tunai.

Sebagai institusi latihan luar kampus swasta yang terkenal di China, New Oriental Education berjaya disenaraikan di Bursa Saham New York pada 7 September 2006, dan kemudian mengalami penyenaraian sekunder di Bursa Saham Hong Kong pada 9 November 2020. Sehingga 30 November 2020, syarikat yang berpusat di Beijing telah menubuhkan 117 cawangan, 12 kedai buku dan 1,518 pusat pembelajaran di 103 bandar di seluruh negara, dan mempekerjakan lebih dari 45,700 guru.

Lihat juga:Dari tergesa-gesa emas hingga ladang ranjau: Bolehkah industri pendidikan dalam talian China bertahan dalam masa paling gelap?

Syarikat berusia 28 tahun itu kini menghadapi banyak pesaing, seperti Zuoye Gang, Yuanfudao, ByteDance’Dare Education, VIPkid dan banyak lagi. Semasa percutian musim panas ini, yang biasanya merupakan masa paling sibuk bagi syarikat pendidikan untuk bersaing sengit untuk pelajar, institusi dalam talian dan luar talian telah mengurangkan pelanggan kerana peraturan kerajaan.