Penjualan SUV BYD dan Tesla meningkat dengan ketara dari Januari hingga April

Menurut data dari Persatuan Pengilang Automobil China (CAAM), dari Januari hingga April 2022, antara sepuluh pengeluar SUV teratas di negara ini, sejumlah 1.799 juta unit terjual, merangkumi 57.8% daripada jumlah penjualan SUV.BYD dan Tesla mempunyai kadar pertumbuhan jualan tahunan yang paling ketara, sementara semua syarikat utama lain mencatatkan penurunan dalam tempoh tersebut.

CAAM juga mendapati 10 syarikat automotif paling laris di China menjual sejumlah 5.586 juta unit atau 85.8 peratus daripada jumlah jualan dalam tempoh empat bulan pertama 2022.

Secara khusus, SAIC Motor menduduki tempat pertama dalam penjualan dalam empat bulan pertama tahun ini, diikuti oleh Dongfeng Motor Corporation dan China FAW Group. Di samping itu, di antara sepuluh syarikat teratas dalam penjualan kenderaan, BYD mengekalkan kadar pertumbuhan penjualan yang ketara berbanding dengan tempoh yang sama tahun lalu. Kadar pertumbuhan GAC Automobile dan Chery sedikit lebih rendah, sementara yang lain mengalami perlambatan.

Lihat juga:Foto mata-mata SUV baru Xiaopeng bocor

Persatuan Pengilang Automobil China juga mengumumkan butiran operasi ekonomi industri automobil China pada bulan April. NEV nasional menjual 299,000 kenderaan pada bulan April, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 44.6%. Dari Januari hingga April, penjualan kumulatif NEV adalah 1.556 juta, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 112.2%.

Persatuan Pengilang Automobil China mengatakan bahawa pengeluaran dan penjualan kenderaan menurun dengan ketara pada bulan April. Pengeluaran dan penjualan bulanan adalah sekitar 1.2 juta unit-jumlah bulanan terendah dalam hampir satu dekad. Kedua-dua kereta penumpang dan kenderaan komersial mengalami penurunan bulanan dan tahunan yang ketara. Sebagai perbandingan, walaupun NEV juga terjejas oleh wabak ini, prestasinya lebih baik daripada tempoh yang sama tahun lalu, dan prestasi keseluruhannya pada dasarnya memuaskan. Di samping itu, eksport jatuh sedikit pada bulan April berbanding tempoh yang sama tahun lepas.