Pengguna Solend memilih cadangan untuk mengurangkan risiko pembubaran

Pengguna Solend, perkhidmatan pinjaman berasaskan SolanaMemilih cadangan yang bertujuan untuk mengurangkan risiko pengguna tertentu mempunyai margin yang lebih besar di Solend.

Kerana turun naik pasaran, Solend bimbang bahawa “jika SOL jatuh ke $22.30, akaun ikan paus akan menjadi 20% dari pinjaman yang dapat dilikuidasi ($21 juta), yang akan menyukarkan pasaran untuk menyerap kesan tersebut kerana pelikuidasi biasanya melakukan penjualan pasaran di DEX.” Dalam senario terburuk, Solend boleh berakhir dengan hutang lapuk.

Takut dengan risiko, ramai pengguna telah keluar, menyebabkan penggunaan USDC dan USDT di kolam utama melonjak kepada 100%. Ini bermakna pendeposit tidak boleh menarik balik, dan kedudukan yang dijamin oleh USDC atau USDT tidak boleh dibubarkan.

Cadangan itu dilancarkan pada jam 8:33 pagi pada 19 Jun 2022 dan diluluskan pada jam 3:45 petang. Itu hanya memberi ikan paus tujuh jam untuk memeriksa, membaca dan memilih. Cadangan itu kini telah diterima pakai.

Kata-kata yang tepat yang dicadangkan adalah seperti berikut:

“Undi ya: Menetapkan syarat margin khas untuk ikan paus besar, yang menyumbang lebih dari 20 persen pinjaman, dan memberikan Solend Labs kekuatan darurat untuk mengambil alih sementara akaun ikan paus untuk melakukan pembubaran di luar kaunter. Undi tidak: tidak melakukan apa-apa”.

Tindakan yang boleh menghasilkan hasil terbaik adalah seperti berikut:

Menetapkan keperluan margin khas untuk ikan paus besar yang menyumbang lebih daripada 20% pinjaman. Sekiranya jumlah pinjaman pengguna melebihi 20% daripada semua pinjaman di kolam utama, ambang pembubaran khas sebanyak 35% diperlukan. Dasar ini akan berkuatkuasa apabila cadangan itu diluluskan.

Solend Labs diberi kuasa darurat untuk mengambil alih sementara akaun paus sehingga pembubaran dapat dilakukan di luar lokasi dan mengelakkan mendorong Solana ke hadnya. Ini akan dicapai melalui peningkatan kontrak pintar. Setelah akaun ikan paus mencapai tahap keselamatan, kuasa kecemasan akan dicabut.

Pemegang token Solend Governance yang mengambil bahagian memilih ya dengan 97.5 peratus suara. Cadangan itu meluluskan kuorum 1% hanya pada 1.13%. Sebilangan pengundi mempersoalkan kesahihan hasilnya.

Beberapa orang dalam yang disulitkan menyatakan pendapat mereka mengenai cadangan tersebut.