Penggubal undang-undang AS meminta bekas penghormatan sub-jenama Huawei dimasukkan ke dalam senarai hitam ekonomi

Menurut Reuters, sekumpulan 14 anggota Republikan di Dewan Perwakilan AS meminta Jabatan Perdagangan AS pada 6 Ogos untuk memasukkan bekas bahagian telefon pintar Huawei Honor Corporation dalam senarai hitam ekonomi rasmi kerajaan.

Anggota yang diketuai oleh Michael McCaul, naib ketua Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri (House Foreign Affairs Committee) dalam sepucuk surat menyatakan bahawa Honor sebelum ini telah dilucutkan dari Huawei. Gergasi telekomunikasi yang berpangkalan di Shenzhen itu disenarai hitam oleh AS pada 2019 bagi mengelakkan teknologi dan perisian AS jatuh ke tangan Parti Komunis China. Senarai ini melarang syarikat tertentu daripada membeli bahagian atau menggunakan teknologi AS dari syarikat AS tanpa persetujuan kerajaan AS.

Surat itu juga mengatakan bahawa Honor dijual kepada konsortium milik negara China, dengan pemerintah Shenzhen memiliki sebahagian besar saham.

Surat itu memetik penganalisis yang mengatakan bahawa penjualan Honor memberi Huawei akses ke cip dan perisian semikonduktor yang diandalkannya dan boleh disekat jika penjualan tidak berlaku.

Sebagai tindak balas, jurucakap Jabatan Perdagangan A.S. berkata agensi itu “sentiasa mengkaji maklumat sedia ada untuk mengenal pasti potensi penambahan baru kepada senarai entiti.”

Jenama Honor dilahirkan pada tahun 2013, meletakkan pengguna muda dan berkeras untuk mengekalkan harga rendah. Pada bulan November 2020, Huawei mengeluarkan pernyataan mengenai penjualan Honor, dengan menyatakan bahawa transaksi tersebut adalah tindakan penyelamatan diri yang dimulakan bersama oleh lebih daripada 30 ejen dan pengedar Honor. Pemeroleh adalah Shenzhen Zhixin New Information Technology Co., Ltd.

Selepas perpecahan, Honor dengan cepat meneruskan kerjasama dengan pembuat chip A.S., termasuk Intel dan Qualcomm, dan melancarkan barisan telefon baru.

Pada akhir bulan Julai, forum dalaman Honor menunjukkan bahawa berdasarkan data pihak ketiga, bahagian pasaran domestik syarikat terus meningkat, mencapai 14.6%, menjadikannya salah satu daripada tiga jenama teratas di pasaran telefon bimbit China.

Lihat juga:Penghantaran telefon bimbit Q2 turun 11% tahun ke tahun: Huawei ketinggalan lima penghormatan teratas dan masuk