Penggabungan Geely dan Volvo dibatalkan, syarikat baru akan ditubuhkan untuk menggabungkan unit powertrain

Volvo Cars dan Geely Automobile membatalkan rancangan untuk penggabungan penuh dan sebaliknya mengumumkan kerjasama dalam bidang seperti elektrifikasi, pembangunan perisian dan teknologi memandu autonomi untuk mengurangkan kos.

Kedua-dua syarikat itu, yang dimiliki oleh Zhejiang Geely Holding Group, akan mengekalkan struktur korporat masing-masing sambil “memperoleh peluang pertumbuhan baru di pasaran masing-masing dan menangani cabaran industri yang berkembang melalui kerjasama yang lebih mendalam,” syarikat-syarikat itu mengumumkan dalam satu kenyataan bersama pada hari Khamis.

Geely dan Volvo juga akan memindahkan perniagaan powertrain mereka kepada syarikat bebas baru. Entiti baru, yang dijangka beroperasi tahun ini, akan menyediakan enjin pembakaran dalaman, transmisi dan sistem hibrid dwi-motor generasi akan datang untuk digunakan oleh syarikat induk dan pembuat kereta lain.

Kedua-duanya juga akan berkongsi seni bina EV modular, kerjasama perkakasan dan perisian yang dipertingkatkan, dan bateri, motor, dan teknologi sambungan yang berkongsi dan menyatukan penyelesaian pemanduan autonomi (AD).

Kerjasama ini akan diawasi oleh model tadbir urus baru yang disokong oleh Geely Holdings.

“Penggabungan penuh akan menyebabkan terlalu banyak fokus dalaman, kontroversi organisasi dan permainan kuasa… pertumbuhan perniagaan kelas atas, sinergi masa depan harus lebih tertumpu pada perisian,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Volvo, Hakan Samuelsson kepada “Wall Street Journal”.

Pelan penggabungan itu diumumkan pada Februari tahun lepas, tetapi digantung kerana Geely mencari penyenaraian berasingan di Shanghai, yang menghalangnya daripada bergabung semasa proses penjualan.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Geely Automobile An Conghui berkata kerjasama itu “akan membolehkan Geely Automobile mempercepat pengembangan globalnya dan memanfaatkan sepenuhnya kelebihan kami di China untuk membangunkan generasi baru kenderaan tenaga baru bertaraf dunia dan perkhidmatan mudah alih yang berkaitan.”

Memanfaatkan rangkaian pengedaran dan perkhidmatan sedia ada Volvo Cars, kedua-dua syarikat itu juga akan bekerjasama dalam pengembangan global jenama Lynk & Co usaha sama.

“Geely Holdings percaya bahawa sambil mengekalkan kemerdekaan, perkongsian dan pakatan yang lebih mendalam akan membawa manfaat yang besar,” kata Li Shufu, pengerusi dan pengasas Geely Holdings.

Beliau menambah: “Kami digalakkan oleh potensi sinergi dan peluang pertumbuhan yang dicipta oleh kerjasama ini, yang akan mewujudkan dua syarikat yang lebih berdaya saing di dunia dalam teknologi automotif yang pesat berubah dan dunia perkhidmatan mudah alih yang baru.”

Lihat juga:Xia Yiping, pengasas bersama Mobike, disahkan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Kenderaan Elektrik Baidu-Geely yang baru

Pada tahun 2010, selepas krisis kewangan global, Zhejiang Geely Holdings membeli Volvo dari Ford Motor Co. untuk $1.8 bilion.

Baru-baru ini, Geely yang berpangkalan di Hangzhou telah berusaha untukSatu siri perkahwinanUntuk tetap relevan dalam industri yang beralih ke elektrifikasi, termasuk dengan mesin pencari China dan syarikat AIBaidu Corporation, rakan kongsi pembuatan Apple Foxconn danTeknologi gergasi Tencent.

Ia juga merancangSediakan unit berasinganMenurut Reuters, tahun ini akan meneroka pembangunan produk, pemasaran dan jualan kenderaan elektrik, serta pembangunan dan pengurusan model berdasarkan asas casis kenderaan elektrik sumber terbuka.

Pangkalan casis kenderaan elektrik Geely yang diumumkan pada bulan September tahun ini dinamakan Senibina Pengalaman Lestari (SEA). Ini adalah platform khusus 18 bilion yuan ($2.7 bilion) untuk kenderaan elektrik yang bergantung kepada penggunaan aluminium untuk menjadikan kenderaan lebih ringan dan sistem stereng hadapan yang stabil.