Pengerusi SEC menggantung penyenaraian syarikat China di A.S. sebagai syarikat shell

Bloomberg melaporkan bahawa pada 16 Ogos, Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS Gary Gensler menyatakan dalam mesej video bahawa pelabur AS tahu sedikit tentang beberapa syarikat China yang tersenarai di Bursa Saham Amerika. Dia telah meminta kakitangan SEC untuk menangguhkan IPO syarikat shell korporat China dan mendorong para pelabur untuk mengetahui lebih lanjut mengenai struktur syarikat tersebut.

Dalam video tersebut, Gary Jansler mengulangi syarat bahawa pegawai AS mesti dibenarkan untuk mengkaji audit kewangan syarikat China. “Sekiranya firma perakaunan tidak mendedahkan buku dan rekodnya selama tiga tahun akan datang, syarikat yang didaftarkan di Kepulauan Cayman atau China tidak akan dapat disenaraikan di A.S.”.

Reuters melaporkan pada 30 Julai bahawa SEC telah menangguhkan “pendaftaran syarikat China untuk IPO dan penjualan sekuriti lain di Amerika Syarikat.” Memandangkan kemas kini China dan risiko keseluruhan struktur VIE China, Gary Gensler kini telah meminta SEC untuk meminta pendedahan tambahan mengenai penerbit luar negara yang berkaitan dengan syarikat yang beroperasi di China sebelum mereka disenaraikan di AS melalui VIE.

Lihat juga:Pembatalan IPO AS oleh Hello Inc boleh menjadi akibat denda Didi