Pengawal selia pasaran mendenda gergasi bimbingan dalam talian Zuoye Bang dan Yuanfu Road kerana menyesatkan pengguna

Pada hari Isnin, Pentadbiran Pengawasan Pasar Perbandaran Beijing menjatuhkan hukuman tertinggi ke atas platform pendidikan dalam talian Zuoye Gang dan Yuanfukushima kerana persaingan tidak adil dan menyesatkan pengguna.

Dalam usaha untuk meningkatkan pesanan, Alibaba‘s Zuoyebang dan Tencent‘s Yuanfudao memalsukan maklumat mengenai pengalaman kerja guru mereka, memalsukan komen pengguna dan memberikan perincian perkhidmatan yang mengelirukan, menurut siasatan. Menurut pihak berkuasa, Zuoyebang bahkan secara palsu mengaku sebagai rakan PBB di laman webnya.

Kedua-dua syarikat juga didapati menggunakan harga yang mengelirukan. Promosi di aplikasi Zuoyebang, serta kedai rasminya di Tmall dan JD.com, menawarkan potongan 21% untuk kelas dalam talian untuk masa yang terhad. Yuanfudao juga menyesatkan pelanggan dengan potongan harga, menawarkan kursus pakej bernilai 399 yuan ($62) dengan harga 9 yuan ($1.48). Siasatan telah menunjukkan bahawa tidak ada rekod transaksi pada harga ini, yang melanggar undang-undang harga dan undang-undang persaingan anti-tidak adil.

Menghadapi hukuman 2.5 juta yuan ($389,000), kedua-dua syarikat gergasi bimbingan itu memeriksa sendiri produk mereka dan membuang semua sepanduk pemasaran yang tidak betul.

Lihat juga:Teknologi Ed China unicorn Zuoye Bang berada dalam senarai sepuluh kejayaan teratas MIT Technology Review pada tahun 2021

“Kami dengan tulus menerima dan mematuhi sepenuhnya hasil hukuman ini, dan berkomitmen untuk merombak konten dan harga promosi yang tidak memenuhi syarat. Di masa depan, kami juga akan mematuhi undang-undang dan peraturan yang relevan, mengoptimumkan proses bisnis, dan melayani pelanggan.” Kata Sakuba Bang dalam satu kenyataan pada hari Isnin.

“Mematuhi matlamat meningkatkan kecekapan pembelajaran, Yuanfudao akan melaksanakan tanggungjawab sosialnya dengan berkesan, menyeragamkan proses dan norma perniagaan, dan menyediakan pengguna dengan produk dan perkhidmatan yang berkualiti,” kata Yuanfudao dalam satu kenyataan.

Pihak berkuasa China yang relevan telah melakukan usaha besar dalam mengatur platform latihan di luar kampus. Menurut laporan, bulan lalu, pengawal selia tempatan di Beijing mendenda empat institusi pendidikan, termasuk GSX dan Koolearn, 500,000 yuan (kira-kira $77,000) di mana-mana kerana menggunakan iklan dan harga palsu untuk menyesatkan pelangganReuters.

Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar menyatakan bahwa pihaknya akan memperkuat tindakan keras terhadap institusi pendidikan ekstrakurikuler untuk mengatur operasi pasar dan melindungi hak dan kepentingan rakyat yang sah.