Pengawal selia mempertimbangkan untuk meningkatkan ambang untuk IPO syarikat teknologi di Shanghai Starboard

Orang yang akrab dengan perkara itu berkata bahawa syarikat-syarikat yang sedang bersedia untuk membuat tawaran awam permulaan di Shanghai Starboard yang berfokus pada teknologi tidak lama lagi akan menghadapi peraturan yang lebih ketat yang memerlukan mereka membuktikan kelayakan teknologi mereka, yang menetapkan ambang yang lebih tinggi untuk IPO.

  Mengatakan bahawa Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China (CSRC) merancang untuk mengumumkan peraturan baru seawal April untuk mengurangkan risiko kewangan dan mendesak syarikat untuk mengembangkan teknologi dan inovasi “inti keras”Bloomberg  Dan  Reuters  Laporan. Sumber mengatakan bahawa untuk meningkatkan kualiti syarikat tersenarai dan melindungi pelabur, status kewangan syarikat tersenarai akan tertakluk kepada pengawasan yang lebih ketat.

Pada tahun 2019, Bursa Saham Shanghai membuka awal sektor teknologi gaya Nasdaq, Lembaga Inovasi Sains dan Teknologi, atau “pasar bintang”. Untuk memudahkan syarikat inovatif memasuki pembiayaan pasaran terbuka, lembaga pengarah membenarkan IPO berdaftar yang mudah, mengangkat sekatan ke atas saiz saham dan penilaian, dan membenarkan harga saham turun naik dalam beberapa hari pertama penyenaraian. Persekitaran yang mesra kewangan telah menarik syarikat-syarikat untuk berbondong-bondong untuk mengumpul dana daripada pelabur yang bersemangat untuk saham teknologi. Menurut Reuters, sehingga 9 Mac, sejumlah 236 syarikat disenaraikan di papan dengan jumlah nilai pasaran 3.1 trilion yuan ($0.48 trilion).

Lihat juga:Bursa Saham Shanghai menduduki tempat pertama di dunia dalam jumlah tawaran awam awal: laporan Ernst & Young

Walau bagaimanapun, terdapat kebimbangan yang semakin meningkat mengenai kualiti syarikat tersenarai. Bursa Saham Shanghai  Berkata  Bulan lalu, tujuh daripada sembilan syarikat telah menarik balik permohonan IPO mereka selepas pertukaran itu memfailkan pemeriksaan di tempat syarikat-syarikat ini.

Langkah-langkah pengawalseliaan yang lebih ketat yang diperkenalkan oleh Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China dilihat sebagai menangani ketidaktentuan pasaran dan kekurangan tadbir urus lembaga, yang juga konsisten dengan tindakan keras kerajaan China baru-baru ini terhadap industri teknologi kewangan China. Pada bulan November, rancangan Ant untuk dua kali lipat di Hong Kong dan Star Exchange ditangguhkan setelah pengawal selia China memanggil Jack Ma dan eksekutif gergasi teknologi kewangan yang lain dalam apa yang akan menjadi perdagangan penyenaraian saham terbesar dalam sejarah-sekurang-kurangnya $34 bilion dalam pembiayaan.  

Sumber-sumber yang disebutkan di atas mengatakan bahawa walaupun peraturan yang lebih ketat tidak disasarkan kepada mana-mana industri tertentu, mereka akan menjadikannya lebih sukar bagi syarikat fintech, termasuk Ant Group, untuk dipublikasikan kerana pertukaran merancang untuk mengkaji semula aplikasi mereka dengan lebih ketat.

PricewaterhouseCoopers meramalkan pada bulan Januari bahawa sekurang-kurangnya 150 syarikat akan mengumpulkan lebih dari 210 bilion yuan ($32.3 bilion) tahun ini, berbanding dengan 145 syarikat tahun lalu yang mengumpulkan 222.6 bilion yuan ($34.3 bilion). Sumber mengatakan bahawa dengan peningkatan pengawasan, beberapa syarikat mungkin perlu membatalkan rancangan IPO mereka di GEM, yang dikuasai oleh saham teknologi. Sesetengah syarikat mungkin beralih ke GEM Shenzhen.

JD Technology, anak syarikat gergasi e-dagang China JD Finance, juga dapat menarik permohonannya untuk disenaraikan di papan bintang, dengan alasan “persekitaran perniagaan berubah” setelah pihak berkuasa China memerintahkan penghentian penjualan saham blockbuster Ant Group;South China Morning Post  Dilaporkan awal minggu ini.