Pengawal selia China mengadakan perbincangan dengan 11 syarikat teksi termasuk Didi dan AutoNavi

Pada 22 Ogos,Kementerian Pengangkutan China menemu ramah 11 platform perkhidmatan ShunfengTermasuk Didi, T3 Travel, AutoNavi, Cacao Mobile, Meituan Taxi, dll.

Pihak berkuasa pengawalseliaan menyatakan bahawa setelah menganalisis laporan industri, didapati bahawa beberapa syarikat telah menunjukkan pelaksanaan tanggungjawab korporat yang tidak mencukupi, pelanggaran hak dan kepentingan pekerja dan penumpang yang sah, operasi haram lain, dan risiko keselamatan dan kestabilan tersembunyi. Oleh itu, pihak berkuasa membuat empat tuntutan terhadap platform yang dipanggil.

Pengawal selia mengatakan bahawa syarikat harus melakukan penyelidikan mendalam dan memperbaiki potensi risiko kestabilan untuk memastikan kestabilan industri. Kedua, mereka perlu meningkatkan keterbukaan dan ketelusan strategi perniagaan mereka, memperbaiki sistem perkhidmatan pelanggan, dan melindungi hak dan kepentingan sah pekerja dan pengguna.

Ketiga, platform Shunfengche mesti beroperasi dengan ketat dan sah, dan membersihkan kenderaan dan kakitangan yang tidak patuh. Platform yang menyediakan perkhidmatan pengangkutan teksi gabungan harus memastikan kepatuhan terhadap peraturan yang relevan dan mendesak syarikat pengangkutan dalam talian yang terhubung untuk memperkuat pengurusan kenderaan dan personel. Sekiranya berlaku insiden keselamatan, platform ini harus melaksanakan tanggungjawab mereka untuk pampasan terlebih dahulu sesuai dengan undang-undang, dan bekerjasama dengan syarikat penyampaian kereta dalam talian yang terlibat untuk menangani keadaan tersebut.

Lihat juga:Terpengaruh dengan wabak itu, pesanan teksi China turun 29% tahun ke tahun pada bulan Mac

Agensi pengawalseliaan akhirnya menyatakan bahawa syarikat harus meningkatkan pengeluaran yang selamat, meningkatkan mekanisme tindak balas kecemasan untuk kemalangan keselamatan, dan memperkuat pengurusan pemandu dan pendidikan dan latihan.

Dalam hal ini, semua platform yang diwawancarai menyatakan bahawa mereka akan melakukan tinjauan komprehensif dan sistematik terhadap tingkah laku perniagaan seperti yang diperlukan, dengan sungguh-sungguh memenuhi tanggungjawab utama perusahaan, dan menjaga keselamatan dan kestabilan industri.

Perlu disebutkan bahawa data yang dikeluarkan oleh platform interaksi maklumat pengawasan kereta dalam talian rasmi China pada 16 Ogos menunjukkan bahawa sejumlah 695 juta pesanan diterima pada bulan Julai, di mana 153 juta pesanan diselesaikan oleh platform agregasi, menyumbang 22%. Ini adalah pertama kalinya platform pengawalseliaan mengeluarkan data yang relevan di platform agregasi sejak ia mulai mengeluarkan data mengenai industri pengiriman kereta dalam talian pada tahun 2020.