Pengasas Teknologi Biren menubuhkan syarikat pemanduan autonomi L4

Eksport Media CinaTahun JazzDilaporkan pada hari Khamis bahawa Zhang Wen, pengasas syarikat GPU berprestasi tinggi domestik Biren Technology, telah menubuhkan sebuah syarikat bernama “Yunji Zhixing” & nbsp pada bulan November 2021; Syarikat memandu sendiri kelas L4.

Syarikat itu telah mengumpulkan lebih dari 2 bilion yuan ($316.39 juta) setakat ini, menurut beberapa laman web perekrutan, dengan institusi pelaburan utama termasuk GL Ventures, Walden International dan V Fund.

Setelah Zhang Wen menubuhkan Teknologi Biren, dia menyelesaikan beberapa pusingan pembiayaan dalam waktu kurang dari dua tahun, dengan jumlah pembiayaan terkumpul lebih dari 4.7 bilion yuan. Oktober lalu, syarikat itu mengumumkan bahawa GPU generik pertamanya secara rasmi dihantar ke output TSMC, yang dijangka akan dikeluarkan tahun ini.

Zhang Wen juga mendedahkan sebelum ini bahawa syarikat itu memberi tumpuan kepada cip   Industri ini mempunyai susun atur ekologi, termasuk DPU, CPU, pemanduan autonomi dan bidang lain yang berkaitan. Dalam bidang DPU dan CPU, syarikat ini telah membuat beberapa pelaburan, termasuk melabur dalam syarikat permulaan DPU domestik Yunmai Xinlian Technology Co., Ltd. dengan IDG dan ByteDance, dan melabur dalam syarikat CPU domestik Hongjun Microelectronics dengan GL Ventures dan institusi lain.

Lihat juga:Teknologi Biren, IDG, ByteDance melabur dalam silikon awan

Dalam bidang pemanduan autonomi, Zhang Wen secara langsung menubuhkan syarikat baru. Menurut pengenalan rasminya, “Yunji Zhixing”   Melalui teknologi pemanduan autonomi L4 yang dikembangkan sendiri, ia memberi tumpuan kepada logistik dan pengangkutan. Syarikat ini melaksanakan perniagaan berskala besar dalam senario seperti logistik trunk, peredaran mikro bandar, dan pengangkutan penumpang barang dengan menyediakan perkhidmatan operasi teknologi pemanduan autonomi umum. Pusat R & D terletak di Shanghai, Silicon Valley dan Shenzhen.