Pengasas Li Auto meminta China untuk menyatukan istilah bahasa untuk pemanduan autonomi

Pada hari Isnin, pengasas Li Auto, Li Xiang mengatakan dalam siaran WeChat, “Disarankan untuk menyatukan standard Cina untuk pemanduan autonomi ke dalam kategori berikut: L2 = pemanduan dibantu; L3 = pemanduan dibantu automatik; L4 = pemanduan autonomi; L5 = pemanduan tanpa pemandu. Tidak ada watak Cina yang berlebihan untuk mengelakkan salah faham pengguna.”

Baru-baru ini, seorang netizen menyiarkan video yang menunjukkan pemandu dan co-pilot terbaring ketika menggunakan sistem bantuan memandu jalan raya L2 di lebuh raya di dalam kereta One yang ideal. Sebagai tindak balas kepada catatan itu, Li Automobile mengatakan di akaun Weibo rasminya bahawa mereka dengan tegas menentang penggunaan ciri yang tidak betul ini.

Pada 14 Ogos, akaun rasmi “Meiyi” mengeluarkan berita kematian WeChat untuk pengasasnya, yang menyatakan bahawa pada 12 Ogos, Lin Wenqin mengalami kemalangan kereta setelah memandu sebuah kereta Nio ES8 dengan fungsi pemanduan autonomi (status perintis NOP) dan malangnya meninggal dunia. Oleh itu, kejadian ini menimbulkan perbincangan hangat mengenai fungsi bantuan memandu kenderaan di Internet.

Lihat juga:Pemandu Nio ES8 maut ketika memandu menggunakan juruterbang NOP