Pengasas JD Liu Zhiyuan membelanjakan AS $279 juta untuk membeli saham syarikat

Setelah terus mengurangkan pegangan saham JD Health bernilai lebih dari 440 juta dolar Hong Kong (56.06 juta dolar AS) pada akhir April dan awal Mei,Pengasas JD Liu ZhiqingPada 17 Jun, dia mengurangkan saham syarikat bernilai kira-kira $279 juta.

Sebelum pengurangan itu, Liu memegang lebih daripada 12% saham JD.com dan lebih daripada 70% hak suara. Pengurangan ini tidak akan mempengaruhi kawalannya terhadap syarikat.

JD.com mengumumkan pada 7 April bahawa Xu Lei, presiden kumpulan itu, akan menggantikan Liu sebagai CEO dan bertanggungjawab untuk operasi dan pengurusan harian. Dia juga akan bergabung dengan lembaga pengarah JD Group sebagai pengarah eksekutif. Liu Liu dilantik sebagai ketua dewan pengarah JD Group, dengan lebih fokus pada reka bentuk strategi jangka panjang, pembuatan keputusan dan penyebaran strategi utama, latihan bakat terkemuka muda, dan revitalisasi luar bandar.

Sebenarnya, Liu mundur pada tahun 2018. Mulai tahun lalu, dia mengundurkan diri sebagai wakil sah syarikat, ketua atau peranan eksekutif lain, termasuk JD.com, JD Digital Technology, dan JD Logistics, termasuk mengundurkan diri sebagai JD pada bulan September 2021. Presiden Kumpulan, meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan JD pada bulan April tahun ini. Kedua-dua jawatan itu diberikan kepada Xu Lei, yang kini berkhidmat sebagai ketua JD.com.

Lihat juga:JD.com untuk memecah kumpulan perniagaan Jingxi

Pada suku pertama 2022, pendapatan bersih JD.com sebagai platform e-dagang adalah 239.7 bilion yuan (AS $34.73 bilion), meningkat 18.0% tahun ke tahun. Keuntungan operasi bukan GAAP dalam tempoh tersebut adalah 4.7 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 3.5 bilion yuan sebanyak 32.8%. JD.com menunjukkan prestasi yang baik dalam festival membeli-belah 618 yang baru berakhir. Pada 23:59 pada 18 Jun, jumlah pesanan terkumpul yang dibuat semasa Festival Beli-belah JD 618 2022 telah melebihi 379.3 bilion. JD.com mengatakan bahawa ini adalah bukti pemulihan keyakinan pengguna dan peningkatan berterusan industri pembuatan dan peredaran.