Pengasas bersama TuSimple Chen Mo menubuhkan syarikat trak automatik Hydron

Chen Mo, pengasas bersama dan bekas ketua eksekutif syarikat teknologi pemanduan autonomi China TuSimple, mengumumkan pada hari JumaatDia menubuhkan Hydron, sebuah syarikat baru yang menyediakan perkhidmatan infrastruktur pemanduan dan hidrogenasi autonomi L4, beribu pejabat di Ontario, California.

Hydron memfokuskan pada penyelidikan dan pengembangan, reka bentuk, pembuatan dan pemasaran trak berat berbahan bakar hidrogen dengan kemampuan pemanduan autonomi kelas L4, dan penyedia infrastruktur hidrogenasi. Tujuannya adalah untuk mewujudkan era baru karbon rendah dan kecerdasan dalam industri pengangkutan.

(Kredit gambar: Hydron)

Kemudahan pembuatan pertama syarikat akan dibina di Amerika Utara, dan produk trak Hydron akan dijual terus kepada syarikat memandu sendiri dan pelanggan logistik besar. Pasaran sasaran termasuk Amerika Utara, Eropah, dan Timur Tengah, yang membolehkan kenderaan Amerika Utara dihasilkan secara tempatan.

Hydron kini bekerjasama dengan pembekal dan bukannya menghasilkan hidrogen sendiri. Hydron merancang untuk menyediakan pelanggan dengan perkhidmatan infrastruktur hidrogenasi, dan trak syarikat boleh menggunakan hidrogen hijau atau biru.

Direka untuk sistem pemanduan automatik L4, trak Hydron dilengkapi dengan pelbagai sensor, unit pengkomputeran dan penggerak berlebihan. Trak generasi pertama direka sebagai kenderaan tanpa pemandu sepenuhnya dalam julat operasi reka bentuk ganjil. Walau bagaimanapun, butiran prestasi dan harga trak generasi pertama Hydron One belum diumumkan.

Lihat juga:Permulaan memandu sendiri TuSimple meneroka penjualan perniagaan China

Di masa depan, selain Tusimple, HYDRON juga akan menjalin kerjasama erat dengan banyak pembekal terkemuka dan syarikat pemanduan autonomi lain di seluruh dunia. Produk generasi pertamanya dijangka dihantar pada Q3 2024. Model yang dihasilkan secara besar-besaran akan dilengkapi dengan set lengkap sensor, unit pengkomputeran dan penggerak berlebihan untuk mencapai pemanduan automatik L4.

Pada tahun 2015, Chen Mo dan Hou Xiaodi bersama-sama mengasaskan Tuxinpu, dan syarikat itu dengan cepat berkembang menjadi pemimpin global dalam bidang pemanduan autonomi. Pada tahun 2019, TuSimple menerima pelaburan dari syarikat gergasi logistik global UPS. Pada bulan April 2021, TuSimple disenaraikan di Nasdaq, mengumpulkan lebih dari AS $1.3 bilion, menjadikannya syarikat memandu sendiri pertama di dunia yang disenaraikan. Pada masa akan datang, Chen Mo, sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Hydron, akan menumpukan dirinya kepada pengurusan dan operasi permulaan ini.

Chen Mo pernah mengatakan bahawa penggunaan komersial teknologi pemanduan autonomi secara besar-besaran memerlukan keupayaan integrasi perisian dan perkakasan yang kuat. Dia mengasaskan Hydron kerana dia menyedari bahawa cabaran terbesar dalam industri pemanduan autonomi bukanlah pengembangan perisian, tetapi apakah perkakasan dapat dihantar untuk pengeluaran besar-besaran dengan pasti dan tepat pada waktunya.