Pengasas bersama rangkaian periuk panas China Haidilao meletak jawatan sebagai CEO

Rantaian periuk panas China Haidilao mengumumkan pada hari Selasa bahawa Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif dan Ketua Pegawai Operasinya Yang Lijuan kini telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif yang baruPengerusi syarikat dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif Zhang Yong, akan terus berkhidmat sebagai ketua dan pengarah eksekutif lembaga pengarah.

Syarikat itu mengatakan bahawa sejak Young sekarang dilantik sebagai CEO, dia akan mengawasi pengurusan dan pengembangan strategis syarikat, serta pelaksanaan dan promosi “Woodpecker Project”. Pelantikan ini juga sebagai salah satu langkah utama untuk mengukuhkan struktur tadbir urus dalaman syarikat.

Pada tahun 2021, kerana pengembangan Haidilao yang pesat dan kesan wabak pneumonia mahkota baru, operasinya gagal mencapai matlamatnya. Pada 5 November 2021, syarikat itu mengeluarkan pengumuman di Bursa Saham Hong Kong (HEX), yang menyatakan bahawa Yang bertanggung jawab sepenuhnya atas apa yang disebut “Woodpecker Project”. Selain itu, syarikat itu menyatakan bahawa ia akan terus fokus pada wilayah dengan prestasi perniagaan yang buruk, termasuk wilayah luar negeri., Dan telah mengambil langkah-langkah untuk mengintegrasikan. Pengumuman Selasa juga menunjukkan bahawa sejak pelaksanaan projek ini, pengurusan dan operasi dalaman syarikat telah meningkat dengan ketara.

Menurut laporan, sebagai orang yang bertanggungjawab dalam “Projek Woodpecker”, Yang sentiasa memainkan peranan penting dalam pengurusan operasi syarikat. Dia adalah bekas pelayan dan telah bekerja di syarikat itu selama 27 tahun. Dia adalah tokoh penting dalam syarikat yang meninggalkan Sichuan untuk mengembangkan pasaran negara.

Di samping itu, Li Yu kini berkhidmat sebagai COO syarikat di tanah besar China, dan Wang Jinping telah dilantik sebagai COO syarikat di Hong Kong, Macau, Taiwan dan kawasan luar negara yang lain. Sebagai sebahagian daripada pasukan teras firma itu, Li Yu, 36, dan Wang Jinping, 38, akan membantu Ketua Pegawai Eksekutif untuk meningkatkan kecekapan operasi firma di rantau yang berbeza dan memperkuat pengawasan dan pelaksanaannya.

Pada 21 Februari, syarikat itu mengumumkan bahawa ia menjangkakan kerugian bersih 3.8 bilion yuan ($601.9 juta) hingga 4.5 bilion yuan ($712.8 juta) untuk tahun yang berakhir pada 31 Disember 2021. Syarikat itu mengatakan bahawa ini disebabkan terutamanya oleh penutupan lebih dari 300 restoran pada tahun 2021 dan penurunan prestasi operasi.

Lihat juga:Haidilao menjangkakan kerugian AS $600 juta pada tahun 2021

Pada Februari 2021, harga saham syarikat mencecah paras tertinggi 85.75 dolar Hong Kong (10.97 dolar AS) sesaham, dan jumlah nilai pasaran pernah mendekati 470 bilion dolar Hong Kong. Walau bagaimanapun, selepas mencapai prestasi ini, angka itu mula menurun dengan ketara, dengan harga saham semasa hanya HK $17.88 dan nilai pasaran HK $99.663 bilion.