Pengasas bersama Qihoo 360 menuduh Microsoft melakukan plagiarisme

Hongyi Zhou, pengasas bersama syarikat keselamatan Internet China Qihoo 360 TechnologyMicrosoft dituduh melakukan plagiarisme pada Persidangan Keselamatan Internet ke-10 (ISC2022) pada 30 Julai. “Sekarang Microsoft menyalin Qihoo 360, meniru Pusat Keselamatan Qihoo 360 dan membuat Microsoft Computer Butler,” kata Zhou.

Bercakap dengan media selepas pertemuan itu, Zhou mendakwa bahawa, sebenarnya, Microsoft meniru perkhidmatan antivirus percuma Qihoo 360, yang memainkan peranan penting dalam menjadi syarikat keselamatan paling berkuasa di Amerika Syarikat. Di samping itu, Microsoft dikatakan mempunyai pemahaman yang lebih mendalam tentang status keselamatan keseluruhan rangkaian selepas memperoleh data keselamatan terminal pengguna C-end.

“Sebagai syarikat teknologi gergasi, Microsoft menggunakan konsep keselamatan Qihoo 360 dalam bidang keselamatan dan juga membuktikan bahawa konsep keselamatan kami agak maju dan berada di jalan yang benar,” tambah Zhou.

“Selalu ada rakan sekerja yang menyesatkan masyarakat dan pemerintah, dengan mengatakan bahawa syarikat keselamatan C-end tidak dapat melakukan perniagaan korporat dan data tidak berguna. Ini benar-benar cemburu terhadap kami. Syarikat keselamatan yang hanya menjalankan perniagaan korporat tidak dapat melihatnya kerana mereka tidak memiliki data besar di seluruh rangkaian.,” kata Zhou.

Walau bagaimanapun,Zhou kemudian menyiarkan di Weibo: “Saya harus menjelaskan bahawa saya tidak meletupkan Microsoft, saya sebenarnya menyatakan penghargaan saya kepada syarikat itu. Pada zaman digital, hanya syarikat dari sisi C yang dapat melakukan keselamatan yang baik kerana mereka mempunyai banyak pengguna dan dapat meletakkan data besar di awan untuk analisis keselamatan. Saya rasa Qihoo 360 dan Microsoft adalah syarikat yang berorientasikan masa depan”.

Lihat juga:Ketua Pegawai Eksekutif Qihoo 360: Pemindahan sebahagian ekuiti Hozon Auto bukan disebabkan oleh dana yang tidak mencukupi

Semasa ISC 2022, sebagai tindak balas terhadap cabaran keselamatan dalam proses digitalisasi, Zhou juga mengatakan bahawa kelemahan digitalisasi yang wujud membawa kepada risiko keselamatan yang lebih besar, sementara ancaman luaran terus meningkat. Di bawah cabaran keselamatan dalaman dan luaran, risiko tersebar di seluruh senario digital, memaksa keselamatan rangkaian ditingkatkan menjadi keselamatan digital. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kerajaan dan perusahaan telah meningkatkan kesedaran mereka tentang isu-isu keselamatan, dan pelaburan mereka juga akan meningkat.