Pendapatan permainan Q4 NetEase tahun lalu meningkat sebanyak 29.8% tahun ke tahun

Gergasi teknologi China NetEaseMengeluarkan laporan kewangan untuk suku keempat dan tahun fiskal yang berakhir pada 31 Disember 2021.

Laporan kewangan menunjukkan bahawa pada suku keempat tahun lalu, pendapatan bersih syarikat adalah 24.4 bilion yuan (AS $3.8 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 23.3%, sementara keuntungan bersih bukan GAAP syarikat mencapai 6.6 bilion yuan. Pendapatan bersihnya pada tahun 2021 adalah 87.6 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 19%, dan keuntungan bersih GAAP bukan AS yang dapat diagihkan kepada pemegang saham syarikat mencapai 19.8 bilion yuan.

Pada Q4 tahun lalu, pendapatan bersih perkhidmatan permainan dalam talian adalah 17.4 bilion yuan, meningkat 29.8% berbanding suku keempat 2020. Sebaliknya, pendapatan bersih perkhidmatan permainan dalam talian pada tahun 2021 adalah 62.8 bilion yuan.

Dari segi permainan, “Nairaka: Blade Warrior” terus mencapai tahap tinggi baru untuk pengguna dan dinobatkan sebagai “terlaris” dalam senarai permainan terbaik Steam 2021. Dengan kemas kini kandungannya yang menarik, Harry Potter: Magic Awakening telah berulang kali memimpin carta muat turun iOS dan box office permainan di China. “Showbiz: Dreamcatcher” menduduki tempat No.1 dalam carta muat turun iOS China setelah debutnya pada bulan Disember 2021.

NetEase Cloud Music, yang berjaya disenaraikan tahun lalu, memperoleh pendapatan bersih 1.9 bilion yuan pada Q4 tahun lalu, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 23.9%, dan pendapatan bersih syarikat pada tahun 2021 mencapai 7 bilion yuan. Sehingga akhir 2021, jumlah pemuzik bebas di platform melebihi 400,000, dan jumlah pencipta platform meningkat dua kali ganda dari tahun ke tahun.

Pada suku keempat, NetEase Cloud Music berturut-turut mencapai perjanjian hak cipta dengan lima syarikat rakaman arus perdana atau pemegang hak cipta, termasuk Modern Sky, Emperor Entertainment (Hong Kong) Co., Ltd., China Record Corporation, Rock Forward, dan Yuehua Entertainment. Pada masa yang sama, platform ini melancarkan buku audio seperti “Three-Body Problem” dan “Space Odyssey” untuk menyediakan pengguna dengan kandungan yang lebih berkualiti tinggi.

Lihat juga:Industri permainan China menghadapi risiko pemberhentian besar-besaran

NetEase Youdao memperoleh pendapatan bersih 1.3 bilion yuan pada Q4 tahun lalu, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 20.5%. Pada tahun 2021, pendapatan bersihnya adalah 5.4 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 69%. Perniagaan inovatif seperti NetEase Research and Selection dan NetEase Media telah berkembang dengan stabil. Pendapatan bersih mereka pada Q4 dan 2021 masing-masing adalah 3.8 bilion yuan dan 12.4 bilion yuan.