Pendapatan laporan kewangan Kuaishou melonjak, dan laporan kewangan e-dagang meningkat untuk pertama kalinya sejak IPO besar

Transkrip pertama platform perkongsian video Cina Kuaishou Technology selepas tawaran awam awal (IPO) berskala besar di Hong Kong menunjukkan bahawa pendapatan akan meningkat sebanyak 50% pada tahun 2020 dan pengguna aktif juga akan meningkat.

Menurut laporan kewangan yang dikeluarkan oleh Kuaishou pada hari Selasa, pendapatan pesaing ByteDance pada tahun 2020 adalah RMB 58.8 bilion ($9 bilion), peningkatan yang ketara daripada RMB 39.1 bilion pada tahun 2019. Walaupun platform ini terkenal kerana menawarkan video pendek, perkhidmatan pemasaran dalam talian menyumbang 37.2 peratus daripada pendapatan, sementara perkhidmatan siaran langsung menyumbang 56.5 peratus.

Purata pengguna aktif harian pada tahun 2020 mencapai 264.6 juta, meningkat 50.7% daripada 175.6 juta pada tahun 2019. Purata pengguna aktif bulanan adalah 481.1 juta, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 45.6%.  

Syarikat itu menambah bahawa pengguna aktif ini menghabiskan purata 87 minit sehari pada aplikasi tahun lepas.

Lihat juga:Kuaishou mengeluarkan video pendek, standard penyelesaian hak cipta muzik langsung

Satu lagi sektor pertumbuhan yang besar ialah perniagaan e-dagang Kuaishou. Tahun lepas, jumlah nilai produk platform mencapai 381 bilion yuan, berbanding 59.6 bilion yuan pada tahun 2019, peningkatan lebih daripada lima kali ganda.  

“Penglibatan pengguna kami yang semakin meningkat dan banyak interaksi yang mereka hasilkan telah membawa kepada kesan rangkaian yang signifikan dan aktiviti perniagaan yang berharga dalam ekosistem dinamik kami. Akibatnya, kami telah melihat peningkatan yang ketara dalam pangkalan pengguna dan penglibatan pengguna kami, serta pertumbuhan yang kukuh dalam keupayaan pengewangan kami, “kata Su Hua, pengasas bersama dan CEO Kuaishou, dalam siaran akhbar.

Tencent Holdings memegang 17.7% kepentingan dalam Tencent. IPO syarikat Hong Kong menaikkan 42 bilion dolar Hong Kong ($5.4 bilion), menjadikannya penyenaraian teknologi terbesar Uber Technologies sejak penyenaraiannya pada tahun 2019. Harga saham Kuaishou lebih daripada dua kali ganda harga IPO, dan syarikat itu bernilai $160 bilion.

Kuaishou diasaskan oleh bekas pekerja Google Su Hua dan Cheng Yixiao pada tahun 2011 dan pada asalnya merupakan aplikasi pengeluaran GIF. Pada tahun 2013, ia beralih kepada perkongsian video pendek dan menambah keupayaan streaming langsung pada tahun 2016.