Penanaman pintar AgTech syarikat Aikenong dana pusingan A melebihi 100 juta yuan

Penyedia perkhidmatan membuat keputusan penanaman pintar pertama di China-AikonongMengumumkan pada hari Khamis bahawa ia telah mengumpulkan lebih dari 100 juta yuan ($14.9 juta) dalam Siri A dan Siri A +. Siri A diterajui oleh Source Code Capital dan siri A+ oleh GL Ventures dan IDG. Linear Capital dan Bits x Bites adalah pelabur bersama dalam kedua-dua pusingan.

Ditubuhkan pada tahun 2016, Econong mengkhususkan diri dalam menyediakan pengeluar pertanian dengan perkhidmatan bimbingan membuat keputusan penanaman pintar kesuburan penuh.

Kebanyakan model pertanian digital di pasaran adalah berdasarkan perkakasan sensor untuk pengumpulan data dan pengurusan program. Melalui model “kontinum tumbuhan-tanah-atmosfera” yang dikembangkan sendiri dan sistem teknologi pertanian pintar yang didorong oleh data besar, Aikonong telah membina teknologi moden seperti pemantauan penginderaan jauh satelit dan drone, ramalan AI, dan Internet mudah alih. Sistem membuat keputusan penanaman pintar Aikonong. Buat penyelesaian pertanian automatik di kawasan yang berbeza dengan memasukkan data dari ladang yang sepadan.

Pasukan R&D teras adalah saintis dan puluhan doktor dari institusi penyelidikan terkemuka di China, Amerika Syarikat dan Britain. Syarikat ini juga telah bekerjasama dengan institusi terkemuka di dunia seperti Universiti Wageningen dan Institut Penyelidikan di Belanda, Institut Rossum Stead di United Kingdom, dan Kumpulan Bayer di Jerman untuk terus mempromosikan penyelidikan dalam bidang AI pertanian. Hingga kini, ruang lingkup perkhidmatan meliputi lebih dari 10 provinsi dan kota di seluruh negara, melayani 26 juta mu tanah, dan meningkatkan hasil panen rata-rata sekitar 200 yuan.

Lihat juga:Pemenang Pertandingan Pertanian Pinduoduo Smart menunjukkan teknologi pertanian berkelanjutan dan tepat

Guo Jianming, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Aconon, mengatakan bahawa data perkhidmatan selama bertahun-tahun menunjukkan bahawa alat digital mereka sudah dapat membantu petani meningkatkan input kos mereka sebanyak 10% hingga 20% tanpa peranti IoT. 5% hingga 15% pengeluaran.