Pembuatan bateri kelas berat CATL secara peribadi akan memasukkan 58.2 bilion yuan ke dalam beg

Pengilang bateri terkemuka China Modern Ampere Technology Co., Ltd. (CATL) mengumumkan pada malam 12 Ogos bahawa ia berhasrat untuk menerbitkan saham secara peribadi kepada tidak lebih daripada 35 pelabur tertentu, mengumpulkan hingga 58.2 bilion yuan (AS $8.98 bilion)., Digunakan untuk melabur dalam bateri litium dan menambah modal kerja.

CATL mendedahkan bahawa dana yang diperoleh akan digunakan terutamanya untuk pembinaan lima pangkalan pengeluaran bateri litium utama di Fujian, Guangdong, dan Jiangsu, dengan keperluan modal 41.9 bilion yuan. 7 bilion yuan lagi digunakan untuk penyelidikan dan pengembangan teknologi dan projek yang berkaitan. Selebihnya 9.3 bilion yuan akan digunakan untuk menambah modal kerja.

Syarikat itu mendedahkan pada taklimat prestasi yang diadakan pada bulan Mei bahawa jumlah pelaburan syarikat dalam kapasiti pengeluaran yang sedang dibina telah melebihi 90 bilion yuan. Statistik yang dikeluarkan oleh agensi analisis Korea Selatan SNE Research menunjukkan bahawa kapasiti bateri kuasa terpasang global CATL mencapai 34.1GWh pada separuh pertama tahun ini, melebihi kapasiti terpasang 28GWh LG Energy Solutions sekitar 20%, menduduki tempat pertama dalam kedudukan.

Pada bulan Julai tahun lalu, CATL menyelesaikan penawaran saham bukan awam pertamanya setelah penyenaraiannya pada tahun 2018, mengumpulkan sejumlah 19.7 bilion yuan. Pada masa itu, harga terbitan adalah 161 yuan sesaham, dan jumlah saham yang diterbitkan adalah 122 juta saham. Sebilangan besar dana yang diperoleh telah digunakan untuk membina kilang bateri litium baru di Fujian, Guangdong, Sichuan dan tempat-tempat lain.

Sembilan pelabur menjadi pemegang saham baru CATL dalam penawaran bukan awam tahun lalu. Antaranya, Hillhouse Capital telah mengambil separuh saham dengan nilai pasaran 10 bilion yuan; Honda Motor (China) juga melanggan 3.7 bilion yuan.

Tahun lalu, CATL memperoleh pendapatan 50.3 bilion yuan dan keuntungan bersih hampir 5.6 bilion yuan. Pada suku pertama tahun ini, pendapatan syarikat adalah 19.1 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 112%. Pada masa yang sama, keuntungan bersih adalah 1.9 bilion yuan, meningkat 163% berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Lihat juga:CATL melancarkan bateri natrium-ion pertama untuk mempromosikan kerjasama komersial dalam bidang penyimpanan tenaga automotif

Baru-baru ini, CATL melancarkan bateri natrium ion generasi pertama dengan ketumpatan tenaga bateri 160Wh/kg, dan merancang untuk membentuk rantaian industri asas pada tahun 2023.

Pada penutupan Khamis, harga saham CATL adalah 502 yuan sesaham, dengan jumlah nilai pasaran 1.17 trilion yuan. Sejak November 2019, CATL telah meningkat sebanyak 632%, dan nilai pasarannya telah meningkat lebih dari 1 trilion yuan.