Pembuat panel paparan HKC melengkapkan kaunseling pra-IPO untuk mempersiapkan penyenaraian A-share

Pembuat panel paparan HKC baru-baru ini menyelesaikan latihan pra-pasaran,LULUHMelaporkan pada hari Selasa. Harga panel LCD jatuh ke paras terendah, menimbulkan cabaran keuntungan bagi syarikat itu, yang merupakan pembuat panel paparan ketiga terbesar di China.

Terdahulu, Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China mendedahkan laporan CICC mengenai tawaran awam awal dan panduan penyenaraian Hong Kong Capital. CICC percaya bahawa Hong Kong Capital mempunyai struktur tadbir urus korporat dan sistem kawalan dalaman syarikat tersenarai.

HKC ditubuhkan pada bulan Disember 2001 dan menubuhkan pangkalan pengeluaran panel LCD di Chongqing, Chuzhou, Mianyang dan tempat-tempat lain. Rangkaian industri menegak yang merangkumi panel LCD, lampu latar LED, modul LCD hingga pengeluaran mesin lengkap telah terbentuk.

Dari segi pelbagai aplikasi panel, produk LCD HKC mempunyai bahagian yang agak tinggi dari kawasan penghantaran TV dan paparan, merangkumi 10.1% pasaran panel TV global dan 6.5% pasaran panel paparan global pada tahun 2021.

Sebagai latecomer dalam industri, HKC pada mulanya terkenal dengan harga yang lebih rendah dalam persaingan awalnya dengan pemimpin industri. Dengan kestabilan kedudukan HKC sebagai industri ketiga terbesar di kawasan penghantaran industri panel China dan permintaan untuk penyenaraian, panelnya secara beransur-ansur meningkat nilai.

Namun, pada bulan Mei tahun ini, harga panel LCD turun dengan mendadak. Firma penyelidikan Omdia menganggarkan bahawa harga panel LCD 43 inci turun 46 peratus dari September 2021 hingga Mei 2022, dan harga panel 55 inci dan 65 inci turun 34 peratus.

Lihat juga:Pembuat paparan fleksibel Royole memulakan pemberhentian pekerja

HKC sedang bersiap untuk meningkatkan program mesin penuhnya dan berkembang ke luar negara dengan panel LCDnya. Laman web Kerajaan Bozhou melaporkan pada 27 Mei bahawa HKC merancang untuk melabur dalam pembinaan set lengkap projek paparan LCD di Bole City, Wilayah Autonomi Xinjiang Uygur. Setelah selesai, ia akan menghasilkan 5 juta set mesin lengkap setiap tahun. Ini termasuk mesin persidangan, monitor, sains dan pendidikan, TV, skrin kereta, buku nota, telefon bimbit, skrin splicing, dan banyak lagi.