Pembuat kereta Hanma Technology untuk menghentikan pengeluaran kenderaan bahan bakar

Hanma Technology, anak syarikat Geely Commercial Vehicle Group, mengumumkan pada hariPengeluaran kenderaan bahan bakar tradisional akan dihentikan mulai Disember 2025, sebaliknya memberi tumpuan kepada alternatif tenaga bersih baru, termasuk kenderaan elektrik tulen, berkuasa metanol, kenderaan hibrid dan sel bahan bakar hidrogen.

Ini bermaksud bahawa Hanma Technology akan menjadi syarikat China ketiga yang mengumumkan penangguhan pengeluaran kenderaan bahan bakar setelah BYD dan Long March Motors.

“Pengumuman Hanma Technology mengenai jadwal penangguhan pengeluaran kenderaan bahan bakar adalah integrasi Geely Commercial Vehicle dan Hanma Technology, yang menunjukkan bahawa Hanma telah memasuki tahap pengembangan baru,” kata Geely Commercial Vehicle.

Sebagai jenama dan sebagai nama syarikat di pasaran di luar China, Hanma Technology menggunakan nama CAMC. Sebagai jenama kenderaan komersial bebas dengan sejarah lebih dari 50 tahun, Hanma Technology telah lama merancang dalam bidang tenaga baru. Seawal tahun 2013, Hanma Technology mula bereksperimen dengan trak berat tenaga baru dan melancarkan projek penyelidikan global.

Pada tahun 2016, Hanma menubuhkan pasukan R&D dan berjaya merancang trak berat elektrik tulen melalui penyelidikan dan pengembangan bebas, menjadi salah satu syarikat kenderaan komersial domestik pertama yang memasuki bidang trak berat tenaga baru. Pada tahun 2018, Hanma melancarkan traktor elektrik domestik pertama.

Dari Januari hingga Mei tahun ini, Hanma Technology menjual 1,177 kenderaan NEV, merangkumi 41.23% daripada jumlah penjualan syarikat dalam tempoh yang sama. Trak berat elektrik, terutamanya traktor, trak pengadun, dan trak pembuangan, telah menjadi produk tenaga baru utama Hanma Technology.

Orang yang berkaitan dengan syarikat itu pernah meramalkan bahawa pada tahun 2022, jumlah penjualan trak berat tenaga baru di China dijangka meningkat dua kali ganda kepada sekitar 25,000.

Zhong Weiping, setiausaha agung Persatuan Penjual Kenderaan Komersial China, mengatakan: “Populariti trak berat tenaga baru meningkat dengan cepat.” Zhong menambah bahawa pada tahun 2022, dasar domestik akan terus merangsang permintaan pasaran untuk trak berat tenaga baru. Sebagai contoh, 2022 adalah tahun kritikal bagi kerajaan tempatan untuk melaksanakan “Carbon Peaking, Carbon Neutrality Target”, dan ia juga merupakan tahun terakhir pelaksanaan subsidi NEVS. Dasar-dasar yang menguntungkan ini dapat mendorong penjualan trak berat tenaga baru ke tahap tertentu.

Lihat juga:Kenderaan Komersial Geely Bersedia untuk Pembiayaan Penyenaraian

Dari Januari hingga Mei, penjualan kumulatif trak berat tenaga baru di China mencapai 7,677. Antaranya, Hanma menjual 913 trak, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 205%, dan bahagian pasaran kumulatif adalah 11.89%, kedua setelah XCMG Construction Machinery dan Sany Group, menduduki tempat ketiga dalam industri ini.