Pembuat kereta elektrik China Xpeng mengurangkan kerugian suku keempat untuk melancarkan sedan kedua pada bulan Jun

Permulaan kereta elektrik China Xpeng mengumumkan pendapatan yang lebih baik daripada jangkaan untuk suku keempat 2020 pada hari Isnin dan berkata ia akan melancarkan model sedan kedua menjelang akhir bulan Jun tahun ini.

Laporan kewangan terkini syarikat menunjukkan bahawa pendapatan meningkat 346% tahun ke tahun kepada RMB 2.85 bilion ($437 juta), melebihi jangkaan pasaran sebanyak $405 juta. Jualan kenderaan menyumbang 96% daripada jumlah pendapatan.

Penghantaran Xpeng pada suku pertama meningkat 450% tahun ke tahun kepada 12,500 kenderaan. Pendapatan dijangka meningkat sekitar 531% dari tahun lalu.

Xpeng yang berpangkalan di Guangzhou menyampaikan 12.964 kenderaan pada suku keempat 2020, melonjak 302.9% tahun ke tahun dan meningkat 51.1% daripada 8.578 kenderaan pada suku ketiga 2020. Sebanyak 27,041 kenderaan telah dijual pada tahun 2020, meningkat 112%.

Sebagai perbandingan, pesaing domestik Nio menjual 17,353 kenderaan elektrik pada suku keempat dan 43,728 pada tahun 2020. Li Auto menjual 14,464 kenderaan hibrid pada suku keempat dan 32,624 untuk keseluruhan tahun ini.

Xpeng, sebuah syarikat yang tersenarai di New York, kehilangan 787.4 juta yuan, berbanding kerugian 997.1 juta yuan pada tempoh yang sama pada tahun 2019. Syarikat itu mencapai margin kasar positif untuk pertama kalinya sepanjang tahun 2020-4.6%, berbanding dengan negatif 24% pada tahun 2019.

“Keuntungan kami terus bertambah baik kerana jualan meningkat dengan pesat selepas P7 mula dihantar dalam kuantiti yang banyak. Secara khusus, margin kasar kami terus meningkat pada suku keempat, dan kami mencapai pertumbuhan margin kasar tahun penuh positif untuk pertama kalinya, tonggak penting dalam sejarah syarikat kami yang mencerminkan kekuatan model perniagaan kami, “kata Brian Gu, naib ketua dan presiden Xpeng, dalam siaran akhbar.

Gu Kailai memberitahu Reuters dan Yahoo Finance bahawa syarikat itu akan melancarkan sedan kedua dengan sistem pemanduan autonomi yang dilengkapi dengan lidar menjelang akhir bulan Jun dan G3 yang lebih baik menjelang akhir tahun ini.

Beliau menambah bahawa Xpeng merancang untuk membina kilang kereta ketiga di China dan akan mempunyai barisan 7 hingga 8 model menjelang 2024. Pada masa ini, syarikat itu membuat sedan P7-bersaing dengan Tesla Model 3 buatan China-dan kenderaan utiliti sukan G3.

Teknologi memandu autonomi 3.0 syarikat juga telah dilancarkan baru-baru ini, membolehkan penukaran lorong bebas tangan dan kawalan kelajuan.

Walaupun Nio yang berpangkalan di Shanghai memberi amaran minggu lalu bahawa kekurangan cip global boleh menjejaskan pengeluaran, Gu berkata Xpeng tidak dijangka terjejas dalam apa cara untuk jangka masa yang boleh dijangka.

Lihat juga:Pembuat kereta elektrik China XPeng’tidak terjejas oleh kekurangan cip’, merancang untuk melancarkan model baru pada suku keempat

“Kami mengawasi dengan teliti apakah [kekurangan cip] akan mempengaruhi keseluruhan rantaian bekalan kami. Kami tidak melihat apa-apa kesan untuk tempoh yang boleh dijangka, tetapi ini sebenarnya sesuatu yang kami sangat prihatin. Memandangkan jumlah perniagaan kami agak kecil berbanding dengan beberapa OEM besar yang menghadapi krisis yang lebih besar, kami lebih fleksibel dalam menangani isu ini, “kata Gu kepada pelabur semasa panggilan persidangan pendapatan.