Pembuat kereta China yang semakin meningkat mengumumkan penghantaran Februari

Beberapa pembuat kereta Cina yang semakin meningkatLaporan mengenai prestasi jualan baru-baru ini dikeluarkan pada hari SelasaPada bulan Februari, pembuat kenderaan elektrik NIO Inc., menyampaikan 6.131 kenderaan baru, meningkat 9.9 peratus tahun ke tahun. Li Motors menghantar 8,414 Li bulan lalu, meningkat 265.8 peratus tahun ke tahun. Akhirnya, Xiaopeng Motors menjual 6,225 kenderaan pada bulan Februari, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 180%.

Banyak jenama kereta elektrik lain di China juga menunjukkan kekuatan akhir-akhir ini. Sebagai contoh, Nita Motors menyampaikan 7,117 kereta baru pada bulan Februari, peningkatan 255% tahun ke tahun, yang hanya lebih rendah daripada Lee Motors. Dalam tempoh yang sama, penghantaran Leapmotor meningkat 447% tahun ke tahun kepada 3,435 kenderaan. Zeekr yang disokong Geely menghantar 2,916 unit model Zeekr 001 pada Februari.

Pada bulan Januari tahun ini, Xiaopeng Motors menghantar 12,922 kereta, dan kemudian mengalami penurunan yang ketara pada bulan Februari. Menurut syarikat itu, penurunan itu disebabkan terutamanya oleh transformasi teknologi di pangkalan pengeluarannya di Zhaoqing semasa Tahun Baru Cina, yang berlangsung dari akhir Januari hingga awal Februari 2022.

Marlin, pengarah komunikasi kanan dan pengarah perhubungan awam NIO, mengatakan penjualan syarikat itu disebabkan terutamanya oleh “penutupan kilang semasa percutian Festival Musim Bunga”. Ia juga menghasilkan prototaip, kereta pameran, dan kereta ujian, seperti NIO ET7, pada bulan Februari. Penghantaran ET7 akan bermula pada 28 Mac ini.

Berbanding dengan pilihan NIO, Xiaopeng, dan Li Automobile untuk pasaran pertengahan hingga tinggi, Nita Motors, yang memfokuskan pada “membina kereta untuk orang awam”, juga berkembang pesat. Dari segi prestasi, syarikat itu menyampaikan 3.044 Neta & nbsp pada bulan Februari; Model U Pro dan 4,073 unit Neta   Model siri V meningkat sebanyak 103% tahun ke tahun. Harga kedua-dua model ini tertumpu pada kira-kira 100,000 yuan ($15,841). Menurut Zhang Yong, Ketua Pegawai Eksekutif Netta Motors, kualiti keretanya yang berpatutan dan baik telah mendorong peningkatan penjualan yang besar.

Lihat juga:NETA Automobile Melancarkan Sistem Memandu Pintar, TA Pilot

Neta Motors, Leapmotor dan WM Motors, yang sebelum ini ketinggalan, mula mencari kejayaan. NETA & nbsp untuk NETA Automobile; S akan dihantar pada tahun 2022. Kereta baru ini dilengkapi dengan penggantungan dan lidar, yang bertujuan untuk model pesaing seperti siri Xiaopeng P7 dan BYD Han. WM Motor M7 dijadualkan dihantar tahun ini dan akan dilengkapi dengan tiga sensor lidar. Tidak lama dahulu, model Leapmotor C01 mengumumkan bahawa kereta itu mempunyai pecutan 0-100km dalam 3 saat dan jangka hayat bateri 700km. Kedua-dua kereta itu akan bekerjasama dengan Neta   S untuk mencabar pasaran kereta mewah bersama-sama.