Pembuat kereta China BYD menghantar kereta elektrik pertama ke Norway

Pada hari Isnin, pembuat kereta China BYD menghantar 100 kereta “Don” ke Norway, menandakan rancangan pertama untuk menyampaikan kenderaan elektrik ke pasaran Eropah.

Versi Norway Tang EV syarikat, disesuaikan dengan peraturan tempatan dan keperluan pengguna, dijual dengan harga NOK 599,000 (sekitar $72,600) dalam konfigurasi. BYD akan bekerjasama dengan peniaga kereta tempatan RSA untuk bekerjasama dalam peniaga dan perkhidmatan pelanggan, dan berusaha untuk menyampaikan sejumlah 1,500 model ke China menjelang akhir tahun ini.

BYD, yang mewakili “Membangun Impian”, ditubuhkan di Shenzhen pada tahun 1995 dan sejak itu menjadi salah satu pemimpin dalam pasaran kenderaan tenaga baru China yang semakin kompetitif.

Xpeng yang disokong oleh Alibaba dan NIO yang disokong oleh Tencent adalah dua lagi pengeluar kenderaan elektrik utama China, dan mereka juga memasuki pasaran Eropah dan antarabangsa melalui Norway.

Xpeng menghantar 100 EV pintar pertama ke negara-negara Nordik pada bulan Disember dan merancang untuk menghantar model baru ke negara-negara Eropah yang lain tahun ini. NIO jugaMengumumkanMereka akan memasuki pasaran Norway dan membina rangkaian jualan dan perkhidmatan secara langsung sebagai usaha luar negara pertama syarikat.

“Norway adalah negara paling mesra kenderaan elektrik,” kata pengasas NIO, William Li.MenerangkanScandinavia mempunyai kadar penembusan kenderaan elektrik tertinggi di dunia.Pada tahun lalu, kenderaan elektrik menyumbang 54.3% penjualan kereta baru.

Lihat juga:Pembuat kenderaan elektrik China Nio akan mula menghantar ES8 di Norway pada bulan September

Dalam perlumbaan global untuk membangun dan mengeluarkan kenderaan tenaga bersih, syarikat-syarikat China menghadapi persaingan sengit sebagai latecomers. Volkswagen, Tesla dan Audi mewakili tiga penjualan model EV global teratas pada tahun 2020.

Stefan Bratzel, ketua syarikat pengurusan kereta Jerman, mengatakan dalam sebuah laporan:Temu ramahJenama China kompetitif dari segi harga dan teknologi inovatif, dan dia menambah bahawa dia menjangkakan lebih banyak kereta elektrik China akan dikenali oleh pasaran Eropah pada masa akan datang.

ALaporanMenurut penyelidikan dari Schmidt Motors, jumlah penjualan EV China di 18 pasaran automotif utama Eropah pada tahun 2020 telah mencapai 23,836 unit, peningkatan lebih dari 13 kali ganda sejak 2019.

Di samping itu, aAnalisisAgensi Tenaga Antarabangsa (IEA) mendapati bahawa negara-negara EU telah memperluas subsidi mereka untuk kenderaan elektrik, yang pada gilirannya telah mendorong pertumbuhan pesat pasaran kenderaan elektrik. Ia juga menganggarkan bahawa penjualan EV global akan mencapai 25 juta pada tahun 2030, dan jika negara-negara mengambil langkah kuat untuk mencapai sasaran iklim Perjanjian Paris, stok EV global dapat setinggi 230 juta.