Pembuat kenderaan China GAC Group dan Didi Chuxing akan bersama-sama mengembangkan kenderaan elektrik memandu sendiri

GAC Aion, cabang kenderaan elektrik pembuat kenderaan China GAC Group, mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia akan bekerjasama dengan gergasi teksi Didi Chuxing untuk mengembangkan kenderaan tenaga baru yang memandu sendiri.

Didi mengatakan dalam satu kenyataan bahawa kedua-dua syarikat akan bekerjasama untuk mengembangkan kenderaan tenaga baru milik sendiri untuk “aplikasi komersial berskala besar dengan tujuan untuk memasuki pengeluaran besar-besaran yang dipercepat”.

Usaha sama itu akan mengumpulkan kemampuan R&D perkakasan dan perisian Didi dan kepakaran kejuruteraan dan pembuatan kenderaan GAC Aion, dengan tujuan untuk bekerja dalam bidang seperti sistem pemacu dalam talian, sensor pemanduan autonomi dan integrasi sistem, tambah siaran akhbar.

“Didi akan terus meningkatkan pelaburan R&D dalam teknologi pemanduan autonomi untuk menjadikan pengangkutan masa depan lebih selamat dan lebih efisien. GAC Group selalu menjadi rakan penting Didi dalam ekosistem industri automotif kami. Kami sangat gembira untuk meneroka kerjasama mendalam dengan GAC Aion untuk bersama-sama mengembangkan model pemanduan autonomi sepenuhnya yang dipasang di kilang sebenar untuk pengeluaran besar-besaran, “kata Zhang Bo, CTO Didi dan Ketua Pegawai Eksekutif Didi Autonomous Driving.

Pada tahun 2019, Didi memperluas kerjasama dengan GAC Group melalui pengembangan dan pengurusan armada, pengembangan produk mudah alih baru, dan pemanduan pintar kolaboratif.

Gergasi perjalanan melancarkan projek pemanduan autonomi pada tahun 2016 dan dinaik taraf menjadi anak syarikat milik penuh pada tahun 2019. Sejauh ini, Didi telah menjalin usaha sama dengan anak syarikat Beijing Automotive Group (BAIC) dan Volkswagen dari Jerman sebagai sebahagian daripada tujuan utama untuk mengembangkan kenderaan khusus untuk perkhidmatannya.

Pada bulan Jun 2020, Didi melancarkan perkhidmatan robotaxi atas permintaan di Shanghai. Selepas itu, pada bulan Mac 2021, syarikat itu mengumumkan kerjasama strategik dengan Daerah Huadu, Guangzhou untuk melabur dalam penyelidikan dan pengembangan teknologi pemanduan autonomi dan aplikasi komersial.

Semasa Pameran Auto Shanghai bulan lalu, Volvo Cars mengumumkan bahawa ia telah menandatangani perjanjian dengan Didi untuk mengembangkan kereta memandu sendiri untuk armada robotaxi. Pembuat kereta Sweden itu akan membekalkan Didi dengan SUV XC90 yang dilengkapi dengan sistem sandaran stereng dan brek. Kenderaan ini akan disatukan untuk pertama kalinya dengan Didi Gemini, platform perkakasan pemanduan autonomi baru syarikat.

Lihat juga:Volvo mengumumkan kerjasama dengan Didi Chuxing untuk mengembangkan armada ujian pemanduan autonomi dan melancarkan XC60 yang lebih baik

Pada tahun 2020, GAC Aion melancarkan kereta memandu sendiri L3 pertama yang dihasilkan secara besar-besaran di dunia, Aion LX, dan kereta 5G pertama di dunia, Aion V, dan bertujuan untuk melancarkan kereta memandu sendiri L4 pada tahun 2022.

Feng Xingya, pengurus besar GAC Group, sebelum ini menyatakan bahawa matlamat pembuat kereta itu ialah pada tahun 2035, separuh daripada jualan kereta akan menjadi model elektrik dan selebihnya akan menjadi kenderaan hibrid.