Pembuat chip terkemuka China, pendapatan suku keempat SMIC meningkat 53.8% tahun ke tahun

Pada hari Khamis,Pembuat cip Cina Semiconductor Manufacturing International (SMIC)Mengeluarkan laporan prestasi terbarunya. Pendapatan suku keempat 2021 syarikat adalah 10.26 bilion yuan ($1.62 bilion), meningkat 53.8 peratus tahun ke tahun, rekod tertinggi, menurut dokumen tersebut. Pada masa yang sama, keuntungan kasar adalah 3.352 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 134.1%, dan margin keuntungan kasar adalah 32.7%, berbanding 21.5% tahun sebelumnya.

Pengumuman itu juga menunjukkan bahawa keuntungan operasi SMIC pada suku keempat tahun lalu adalah 4.092 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 248.9%, sementara keuntungan yang dapat diagihkan kepada pemilik syarikat adalah 3.414 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 172.7%.

Mengenai peningkatan besar ini, Syarikat menjelaskan bahawa, di satu pihak, pertumbuhan tersebut disebabkan terutamanya oleh peningkatan penjualan wafer, perubahan portfolio produk dan peningkatan penjualan purata; Sebaliknya, pendapatan pelaburan dalam usaha sama dan aset kewangan meningkat dalam tempoh tersebut. Selain itu, SMIC hanyaMembeli harta baru di Daerah Pingshan, Shenzhen20.1 juta pada Disember lalu dan akan digunakan untuk membina kilang pembuatan peralatan asli (OEM) untuk wafer 12 inci.

Syarikat itu juga menunjukkan kedudukan kewangannya untuk sepanjang tahun 2021 dalam laporan pendapatannya. Pendapatan yang tidak diaudit pada tahun 2021 adalah 35.6 bilion yuan, dan keuntungan yang tidak diaudit yang dapat diagihkan kepada pemilik syarikat pada tahun 2021 adalah 10.7 bilion yuan.

Syarikat itu berkata, pada 2021, kekurangan cip global dan permintaan kukuh bagi pembuatan tempatan dan tempatan memberikan peluang yang jarang berlaku kepada syarikat, manakalaSenarai Entiti Kerajaan A.S.Banyak halangan telah ditetapkan untuk pembangunan syarikat.

Lihat juga:Pengasas SMIC Zhang Rujing dan Wanye Enterprise menubuhkan Jiaxin Semiconductor

Syarikat menjangkakan pendapatan akan meningkat 15% -17% setiap suku tahun dan margin kasar antara 36% -38%. Perbelanjaan modal dijangka sekitar AS $5 bilion, dan kapasiti tambahan dijangka lebih tinggi daripada tahun lalu.