Pembiayaan baru syarikat kereta terpakai dalam talian Uxin Insurance diketuai oleh Nio Capital dan Joy Capital

Uxin Limited, platform perdagangan kereta terpakai dalam talian, mengumumkan bahawa ia telah mencapai perjanjian akhir dengan Nio Capital dan Joy Capital, yang bersetuju untuk melabur sebanyak $315 juta dalam syarikat itu.

Pada masa yang sama, pemegang nota boleh tukar Uxin, termasuk 58.com, TPG dan Warburg Pincus, berhasrat untuk memindahkan nota bernilai $69 juta kepada saham Kelas A biasa. Syarikat itu mengatakan lebih daripada 10 pelabur penting, termasuk dua pelabur baru dan pemegang nota yang disebutkan di atas, telah berjanji untuk tidak menjual saham mereka dalam syarikat itu selama sembilan bulan. Urus niaga ini tertakluk kepada syarat transaksi adat yang ditetapkan dalam perjanjian.

Uxin Co., Ltd. adalah pengedar kereta terpakai dalam talian yang terkemuka di China, menyediakan kereta terpakai yang berkualiti tinggi dan perkhidmatan perolehan kelas pertama. Pusat membeli-belah dalam talian sehenti menyediakan pengguna dengan pemilihan kereta terpakai di seluruh negara, pelbagai produk tambah nilai dan perkhidmatan selepas jualan yang komprehensif. Pendapatan Uxin dari Oktober hingga Disember 2020 mencapai 322.9 juta yuan (AS $49.5 juta), dengan kerugian bersih 172.9 juta yuan (AS $26.5 juta) dalam tempoh yang sama.

Li Bin, Ketua Nio Inc. dan Rakan Utama Nio Capital, berkata: “Industri kereta terpakai China mempunyai potensi pengembangan yang besar. Sebagai syarikat terkemuka dalam industri ini, Uxin bergantung pada model perniagaan sehenti untuk menangani masalah yang mempengaruhi peniaga tradisional dengan berkesan dan memberi pengguna Kenderaan berkualiti tinggi dan perkhidmatan purna jual yang sempurna. Kami percaya Uxin akan terus menerajui pembangunan dan mempromosikan transformasi industri kereta terpakai. “

Liu Erhai, pengasas dan rakan pengurusan Joy Capital, mengatakan, “(Uxin) telah memfokuskan pada kenderaan atau perjalanan, telah menjelajah di bidang kereta terpakai di China selama hampir sepuluh tahun, membuat kemajuan yang kuat, dan mengumpulkan pengalaman operasi yang kaya. Jenama dan reputasi Uxin yang kukuh, Dengan mengikuti arah strategik transformasi perniagaan, ia akan menjadikannya lebih berjaya.”

Dai Wei, pengasas, pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Uxin Co., Ltd., berkata: “Saya amat berbesar hati untuk bekerjasama dengan Encik Li Bin dan Encik Liu Erhai sekali lagi. Terima kasih kepada mereka dan para pemegang saham kami atas pengesahan mereka mengenai arah strategik kami dan kepercayaan mereka kepada pasukan kami. Kejayaan dan cabaran syarikat sepanjang dekad yang lalu telah meyakinkan kami bahawa satu-satunya cara kami mencapai matlamat dan misi kami adalah untuk mencipta nilai untuk pengguna kami dengan sepenuh hati. Industri kereta terpakai China adalah dalam tempoh peralihan pembangunan pesat. Kami akan terus berkhidmat kepada pelanggan kami dengan nilai-nilai yang mudah dan benar, dan terus menegakkan visi jangka panjang kami untuk mempromosikan pembangunan industri kereta terpakai China. “

Lihat juga:Uxin, pasaran kereta terpakai dalam talian, digantung

Menurut laporan yang diterbitkan oleh ResearchAndMarkets, Asia Pasifik kini mendominasi pasaran kereta terpakai global, diikuti Lamia, Amerika Utara dan Eropah. China menguasai pasaran global pada 2019, manakala Korea Selatan dijangka berkembang pada kadar ketara di rantau Asia Pasifik.