Pembekal penyelesaian D2C Fastlane menyelesaikan pembiayaan Siri A hampir $10 juta

Fastlane Technology, Penyedia Penyelesaian Direct to Consumer (D2C) GlobalMengumumkan bahawa ia telah mengumpulkan dana Siri A berjumlah hampir $10 juta yang diketuai oleh Baidu Ventures dan LB Investment Korea Selatan.

Ditubuhkan pada tahun 2018, Fastlane adalah penyedia penyelesaian D2C yang komprehensif kepada jenama yang berkembang ke luar negara melalui e-dagang rentas sempadan dan saluran tempatan. Berkomitmen untuk menyediakan strategi jenama, komunikasi pemasaran, pengembangan laman web rasmi, operasi digital, pemenuhan pesanan, penyetempatan perniagaan dan perkhidmatan lain yang memudahkan pengembangan global jenama inovatif. Pertumbuhan tahunan syarikat dari 2018 hingga 2020 melebihi 500%, dengan GMV melebihi $100 juta pada tahun 2020.

Pada tahun 2019, syarikat itu menjadi rakan kongsi Shopify Plus pertama sejak penubuhan pasukan Shopify China. Sejak ditubuhkan pada tahun 2018, Fastlane telah membina portfolio pelanggan yang kuat yang merangkumi industri dari elektronik pengguna hingga produk gaya hidup seperti ZTE, RELX, Xiaomi, Roborock   Dan   Xiaopeng telah berjaya melancarkan perniagaan tempatan di Eropah, Amerika Utara, Asia Tenggara dan Timur Tengah. Pada tahun 2021, ia juga mula bekerjasama dengan jenama inovatif global seperti Nothing, sebuah syarikat teknologi pengguna yang berpusat di London.

Walaupun menghadapi masalah baru-baru ini dengan rantaian bekalan global, jenama inovatif China mempercepat usaha D2C mereka untuk terus berkembang di luar negara.Menurut data rasmi, China telah mengumpulkan lebih dari 600,000 syarikat berkaitan e-dagang rentas sempadan, dan 42,000 akan ditambahkan pada tahun 2021. Skala transaksi e-dagang rentas sempadan eksport China telah meningkat pada kadar tahunan rata-rata 30%. Dianggarkan bahawa transaksi e-dagang rentas sempadan akan melebihi AS $3 trilion pada tahun 2022.

Lihat juga:Penyedia penyelesaian lalu lintas swasta Thanma menerima pusingan pembiayaan B + bernilai $30 juta

Walaupun populariti global jenama China terus meningkat, mereka masih menghadapi banyak cabaran. “Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sebilangan besar perniagaan jenama kecil dan sederhana yang pergi ke luar negara umumnya menghadapi masalah seperti kekurangan bakat profesional, pandangan yang lemah terhadap pasaran tempatan, dan kesulitan dalam liputan. Masih ada ketidakpastian yang signifikan dalam jalan menuju pasar global karena jaringan penjualan dan pemenuhan kontrak regional, kurangnya pemahaman tentang undang-undang dan peraturan lokal, dan masalah lain, “kata Lucas Liew, pendiri dan CEO Fastlane.

Dalam konteks ini, Fastlane bertujuan untuk melayani syarikat inovatif dengan keupayaan produk yang kuat untuk menyediakan penyelesaian sehenti global dari 0 hingga 1.