Pembekal Huawei dan Volkswagen mencapai perjanjian lesen paten

Huawei mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia telah mencapai perjanjian lesen paten dengan pembekal Volkswagen Group.

Perjanjian itu merangkumi lesen paten penting (SEP) untuk standard 4G Huawei, yang meliputi kereta Volkswagen dengan sambungan tanpa wayar. Ini adalah perjanjian pelesenan terbesar Huawei dalam industri automotif setakat ini.

Song Liuping, Ketua Pegawai Undang-Undang Huawei, berkata: “Sebagai syarikat inovatif, Huawei mempunyai portfolio paten teknologi tanpa wayar terkemuka, yang telah menciptakan nilai besar bagi industri automotif. Kami sangat gembira melihat pemain utama dalam industri automotif menyedari nilai paten kami. Kami percaya Dengan pelesenan ini, pengguna di seluruh dunia akan mendapat manfaat daripada teknologi canggih kami.”

Huawei menjangkakan lebih daripada 30 juta kenderaan akan dilesenkan untuk patennya berdasarkan perjanjian lesen yang ada. Selama dua dekad yang lalu, Huawei telah mencapai lebih dari 100 perjanjian pelesenan paten dengan pengeluar global utama di seluruh Eropah, Amerika Syarikat, Jepun dan Korea Selatan.

Menurut berita dari Tencent, pada 5 Mac 2021, Huawei memiliki sejumlah 357 paten yang berkaitan dengan kereta, pemanduan autonomi, radar, dan peta.

Di antara 357 paten, 137 mengandungi kata kunci “pemanduan autonomi”, merangkumi 38.37%; Teknologi yang memainkan peranan penting dalam radar pemanduan autonomi menyumbang 16.8%. Melihat lebih jauh, terdapat 96 paten dengan “kenderaan elektrik” sebagai kata kunci, menyumbang 26.9%; 30 paten melibatkan yuran, merangkumi 8.4%.

Lihat juga:Model SUV baru BAIC akan menggunakan Huawei HarmonyOS

Namun, dari segi paten berkaitan automotif, Huawei masih mempunyai jalan yang panjang. Menurut laporan media, pembuat kenderaan tradisional Audi mengemukakan lebih daripada 1,200 paten pada tahun 2019 sahaja, dengan lebih daripada 3 permohonan paten setiap hari. Pembuat kenderaan elektrik China yang baru muncul NIO telah memohon lebih daripada 4,000 paten, dan Xiaopeng Motors mempunyai lebih daripada 1,500 paten.